Tips voor het aanschaffen van een nieuw vizier voor een helm

Tips voor het aanschaffen van een nieuw vizier voor een helm
31 maart 2022
Tips voor het aanschaffen van een nieuw vizier voor een helm

Door een motorhelm te gebruiken komen er op den duur altijd krassen op het vizier. Hoe voorzichtig je ook bent. Ook kan de anti-condens coating zijn kracht verliezen. Voorkom dat het zo ver komt, en schaf bij de eerste tekenen van ouderdom een nieuwe vizier aan voor het beste zicht op de motor. Maar waar moet je dan op letten? Wij leggen het uit.

Koop je een nieuwe helm, dan is het belangrijk op een helm aan te schaffen met keurmerk ECE 22-05. Dit is een keurmerk dat aan helmen wordt gegeven wanneer zijn geslaagd zijn voor verschillende veiligheidstest waarbij onder andere wordt gemeten wat het effect is van impact. Naast de eisen voor een schokdempende werking van de helm worden er ook eisen gesteld aan de helderheid en sterkte van het vizier. Alle vizieren moeten volgens de ECE 22.05 norm ruim licht – ten minste 50% licht - doorlaten. Mocht je in Duitsland een ongeluk hebben gehad, dan kan het zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld wanneer je een niet gekeurde helm met donker vizier draagt.

Voordelen van een helmvizier

Bij het aanschaffen van een nieuwe helm, zul je jezelf de vraag moeten stellen of je wilt rijden met een dichte of open helm. Bij een (semi) dichte helm heb je de keuze om met een getint vizier of een zonnevizier je ogen af te dekken. Dit is prettig bij fel licht tijdens je rit. Andere voordelen van een vizier zijn:

  • Een vizier biedt de nodige bescherming tegen weersinvloeden, vliegjes en opspattend gruis
  • Het gewicht van een vizier staat gelijk aan een helm + losse bril
  • Een vizier met anti-condens coating beslaat niet
  • Het vizier

Lees hier de tips voor de onderhoud van een helm.

Keuze nieuw vizier

Heb je de wens voor een systeemhelm of een integraalhelm, dan heb je altijd te maken met een geïntegreerd vizier van polycarbonaat. Dit materiaal heeft de eigenschap onder invloed van zonlicht uit te harden. Gebruik daarom nooit agressieve schoonmaakmiddelen om het vizier schoon te maken. Dit zal het uithardingsproces – met broosheid tot gevolg – versnellen. Ga je op zoek naar een nieuw vizier voor helmen, houd dan rekening met de volgende punten bij aanschaf hiervan:

  • Schaf een helm aan met voldoende ventilatieopeningen
    Een goede ventilatie betekent comfort. Immers zal transpiratiedamp door ventilatiekanalen afgevoerd kunnen worden waardoor er geen extreme temperaturen binnen de helm worden bereikt. Een ander voordeel van een goede ventilatie is dat de openingen zorgen voor het tegengaan van het beslaan van je vizier
  • Schaf een helm aan met anti-condens coating
    Reguliere helmvizieren hebben geen coating die het beslaan van je vizier tegengaat. Mocht je een regulier vizier kopen, dan bestaat de optie om deze in te sprayen met een coating of voor de rit het materiaal met een druppeltje afwasmiddel in te smeren. Een nadeel is dat je dit proces vaker zal moeten herhalen. Schaf je een helm aan met coating, dan zul je altijd vrij zicht op de weg hebben, ondanks regen of extreme temperaturen

Weet jij welke helm het meest populair is tijdens de wintermaanden? Benieuwd? Lees het volgende artikel over populaire helmen in de winter.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension