ECE 22.06 keurmerk | Keurmerk Helmen

ECE 22.06 keurmerk | Keurmerk Helmen
4 augustus 2022
ECE 22.06 keurmerk | Keurmerk Helmen

Zoals we allemaal weten, zit een ongeluk in een klein hoekje. Een motor- of scooterhelm moet ervoor zorgen dat de impact van een ongeluk beperkt blijft. Om deze reden is de ECE norm in het leven geroepen. Al vele jaren is de ECE 22.05 de norm voor motor- en scooterhelmen en heeft het vele levens mogen redden. In de afgelopen jaren zijn er echter een hoop helmen bijgekomen die niet goed binnen deze norm passen. Daarbij is er geconstateerd dat de helmen niet op alle mogelijke vormen van een ongeluk goed getest worden. Om deze reden is er een nieuwe norm aangekondigd, namelijk de ECE 22.06.

Om een helm te keuren aan de hand van deze nieuwe norm, zijn er een aantal nieuwe tests bijgekomen. Sinds 1 maart 2021 is het voor het eerst mogelijk deze nieuwe tests uit te voeren en de helmen te laten keuren volgens de ECE 22.06 norm. Met deze gegevens kunnen de fabrikanten de helmen aanpassen om aan de 22.06 norm te voldoen. Dit klinkt wellicht als een kleine stap, maar hier gaan vele maanden overheen. Er zijn daarom ook veel fabrikanten die bijna een 22.05 helm klaar hebben, maar niet voldoen aan de nieuwe norm. Om deze fabrikanten tegemoet te komen, is er een overgangsregeling gekomen. Tot 6 maart 2022 mogen er nog nieuwe ECE 22.05 helmen goedgekeurd en verkocht worden in Europa.

Uiteindelijk is het van belang dat er zoveel mogelijk ECE 22.06 scooter - en motorhelmen op de weg komen. Daarom is besloten dat er vanaf 1 maart 2024 geen ECE 22.05 helmen meer verkocht mogen worden. Je mag er nog wel gewoon mee rijden. Het moment van de aankoop bepaald of het een goedgekeurde helm is. Dus ga je binnenkort een motorhelm kopen? Let goed op het keurmerk. 

In het kort

ECE 22.05 helmen zijn nog steeds hele veilige helmen waarbij je goed beschermd bent. Wil je toch al een ECE 22.06 helm, dan moet je nog wel even wachten. Naar verwachting zullen de eerste goedgekeurde helmen in 2022 op zijn vroegst op de markt komen. Pas in 2023 zal een ECE 22.06 helm ruim leverbaar zijn.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension