Helm maat berekenen in 1 minuut? Gebruik deze stappen!

15 oktober 2021
Helm maat berekenen in 1 minuut? Gebruik deze stappen!

Maat helm meten bij volwassenen en kinderen

De Rijksoverheid moedigt alle motor- scooter- en brommerrijders aan om een helm te dragen tijdens het rijden. Belangrijk is dat je met de juiste maat helm rijdt. In een winkel kom je met de vraag: welke maat helm heb ik nodig? Uiteraard is dit online niet mogelijk. Gelukkig kun je voor de juiste maat helm onze matentabel raadplegen

Hoe helm maat meten: het stappenplan

De juiste helm maat opmeten is belangrijk, dat spreekt voor zich. Een te kleine helm zal veel druk op het hoofd uitoefenen met hoofdpijn tot gevolg. Een te grote helm zal te veel ruimte overlaten en gaan zwenken op het hoofd. Hierdoor geven deze helmen niet voldoende bescherming. Zorg voor een juiste bescherming door een helm te kopen in de juiste maat. De juiste helmmaat berekenen kan op de volgende manier:

Stap 1. Pak een meetlint.

Stap 2. Meet de omtrek van je voorhoofd. Plaats de meetlint 2,5 cm boven de wenkbrauwen.

Stap 3. Bekijk de helm maat bij de bijbehorende omtrek in centimeters.

Helm maat berekenen

Helm maat bepalen voor je kind

De maten voor kinderen zijn hetzelfde, echter voor kinderen worden vaker de maten XXXS of XXS besteld.

Kinderen hebben in verhouding tot volwassenen een kleinere hoofdomtrek. Aangezien ze snel groeien, is het raadzaam jaarlijks de hoofdomtrek te meten. Zo weet je of de helm maat van de bestaande kinderhelm nog juist is of je een grotere helm moet aanschaffen.

Verschillende hoofdvormen, verschillende maten helm

Naast de omtrek van het hoofd is de vorm hiervan ook bepalend voor het type helm van aanschaf. Grofweg onderscheiden we drie pasvormen. Namelijk een ovale, ovaal-ronde en ronde pasvorm. Onderstaande helmen passen het beste bij jouw hoofdvorm:

Verschillende hoofdvormen

Een kanttekening hierbij is dat niet elke merk helm hetzelfde zit. Waar je bij de ene helm een L past, kan het zijn dat een M van een ander merk je ook goed zit. We proberen bij de producten zoveel mogelijk te vermelden, wanneer de helm klein of groot valt.

Merken

Er zijn veel verschillende fabrikanten die uiteenlopende typen helmen produceren. De fabrikanten houden bij het ontwerpen en toekennen van de maat helm rekening met de standaarden. Het kan voorkomen dat een fabrikant net iets heeft afgeweken van de standaarden die voor een maat helm gelden. In dat geval wordt dat gemeld bij het betreffende model. meest populaire helm merken zijn:

  • Caberg
  • Schuberth
  • Shark
  • HJC
  • VINZ

Het is aan te raden om eerst de helm maat te bepalen voordat je een keuze maakt, want bij ieder model staat vermeld in welke maten de helm beschikbaar is. Zo voorkom je dat je voorkeur naar een helm uitgaat die wellicht niet in de juiste maat leverbaar is. Doorgaans leveren wij vrijwel alle maten die als standaard bekend staan, vanaf XS tot en met XL. Het aanbod is ruim genoeg om een passende keuze te kunnen maken, die aansluit bij jouw wensen op het gebied van type, soort, merk, design, kleur en prijs.

Maten afdekhoezen voor scooter & motor

Naast onze helmen hebben wij ook afdekhoezen voor je beschikbaar. Zo kan je ervoor zorgen dat je scooter of motor beschermd is tegen de weersomstandigheden. Er zijn verschillende maten beschikbaar voor onze afdekhoezen:

Maat S : 203 x 83 x 119 cm

Maat M : 229 x 99 x 125 cm

Maat L : 246 x 104 x 127 cm

Maat XL : 277 x 103 x 141 cm

Bij deze maten geldt lengte x breedte x hoogte. Bekijk deze motorhoes.

 

Handschoenen meten

Heb je de helm maat opgemeten? Bekijk dan eens onze helmen. Wij hebben verschillende helmen, waaronder: