Hoe lang gaat een helm mee?

Hoe lang gaat een helm mee?
30 juli 2022
Hoe lang gaat een helm mee?

De levensduur van een helm hangt voor het grootste deel af van de kwaliteit van de helm, maar natuurlijk heeft de wijze van gebruik ook gevolgen voor de levensduur. Het ECE-nummer is een keurmerk dat een indicatie geeft wanneer de helm ongeveer gemaakt is. Bovendien geeft het ECE-nummer aan waarvoor de helm is goedgekeurd.

Neem bijvoorbeeld ECE 22.05. Dit ziet er ingewikkeld uit, maar elk onderdeel heeft een simpele betekenis.

  • ‘ECE’ geeft aan dat dit een ECE keurmerk is;
  • ‘22’ geeft aan wat voor typen veiligheidseisen de helm voldoet.
  • ‘05’ geeft aan voor wanneer het keurmerk geldig is. ECE 22.05 is het keurmerk dat nu nog geldig is voor een motorhelm en scooter helmen. De meest recente is 22.05.

Zie je op het labeltje op de kinband van je helm een ECE 22.04 keurmerk staan? Dan betekent dit dat de helm is goedgekeurd volgens de standaarden die tot 2003 golden. Vanaf 2003 worden helmen onderworpen aan nieuwe veiligheidstesten met het volgnummer 5. Sinds 1 maart 2021 kunnen fabrikanten hun helmen laten keuren volgens de nieuwe ECE 22.06 norm. Omdat de aanpassingen die fabrikanten aan hun helm moeten doen na de testafname maanden in beslag kan nemen, is er een omgangsregeling gekomen. Tot 6 maart 2022 mogen fabrikanten hun helmen met een ECE 22.05 verkopen.

Hoe lang kan de helm nog gebruikt worden?

Goedgekeurd betekent niet altijd goed bij een helm. De kwaliteit van een helm wordt bepaald door de mate van gebruik en het materiaal waaruit de helm bestaat. De drie materialen waarvan helmen het meest worden gemaakt, zijn polycarbonaat, polyamide en thermo hardend materiaal. De gemiddelde levensduur van de helmen met deze materialen zijn als volgt:

  • Helmen gemaakt van polycarbonaat kunnen gebruikt worden tot ongeveer 3 jaar na productiedatum;
  • Helmen gemaakt van polyamide kunnen gebruikt worden tot ongeveer 5 jaar na productiedatum;
  • Helmen gemaakt van thermo hardend materiaal kunnen gebruikt worden tot ongeveer 10 jaar na productiedatum.

Uiteraard zijn dit richtlijnen. Belangrijk om te realiseren is dat een helm vervangen moet worden wanneer deze is gevallen. Een helm is gemaakt om een klap één keer op te vangen. Zelfs wanneer er aan de buitenkant geen schade is te zien, kan het zijn dan er micro schade is ontstaan in de binnenschaal. Hierdoor kan een helm klappen niet meer absorberen en geeft je helm niet meer de juiste mate van bescherming.

Andere invloeden op de levensduur van een helm

Naast de levensduur van de materialen van een helm, zijn er ook andere invloeden die effect hebben op de totale levensduur van de helm.

  • Hygiëne van de gebruiker. Aan de binnenkant van de helm kan bijvoorbeeld zweet blijven zitten. Dit is lastig schoon te maken.
  • Het type helm heeft ook invloed op de levensduur.
  • Als een helm vaak gebruikt wordt, slijt het eerder.
  • Voor sommige helmen is het schadelijk ze te lang in de zon te laten liggen.
  • Een helm kan in de loop der tijd veranderen van vorm. Een niet goed passende helm is een slechte helm.

Als een helm niet tijdig wordt vervangen heeft dit invloed op de beschermende factoren van de helm. 

Bekijk hier de keuringseisen van een helm.

Heb je een nieuwe helm nodig? Bekijk eens de volgende helmen:

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension