Welke helm is populair tijden de winter/koude maanden van het jaar?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Elk jaargetijde heeft het weer invloed op het comfort tijdens het rijden op een motor of scooter en met het aanbod van helmen kan uiteraard ook in de winter of in de koude maanden een keuze worden gemaakt. Er zijn veel motorrijders die de motor in de winter laten staan, maar er is ook een groot aantal motorrijders dat wel gebruik blijft maken van de motor of scooter. Bijvoorbeeld om van huis naar het werk te rijden en weer terug of om off road te gaan en te gaan crossen op de crossmotor.

Populaire helmen in winter

In de winter is het belangrijk dat het gezicht goed beschermd wordt tegen de koud en soms snijdende wind. Bij de keuze voor een nieuwe helm kan daarmee uiteraard rekening gehouden. Er kan in dat geval gesteld worden dat de integraalhelm in de winter en tijdens de koude maanden van het jaar een van de meest populaire helmen is. Naast een integraalhelm kan een systeemhelm hetzelfde comfort bieden. Een belangrijk verschil tussen beide typen helmen is dat van een systeemhelm het kinstuk kan worden opgeklapt en dat kan bij een integraalhelm niet, want daar vormt het kinstuk een vast onderdeel van de helm.

Er zijn ook motorrijders die een crosshelm dragen, maar dat heeft wel als nadeel dat er meer wind en oud onder de helm doorkomt. Als de crosshelm niet van een vizier is voorzien, dan is het minder aangenaam om met een dergelijk type helm in de winter of in koude maanden te rijden. Uiteraard kan dan wel voor een oplossing worden gezorgd door een crossbril op te zetten en bijvoorbeeld een helmmuts te dragen die het gezicht beschermd en alleen de ogen vrijlaat.

> Veelgestelde vraag: hoe komt het dat mijn helm veel geluid maakt tijdens hoge snelheid?

Tips voor meer comfort

Als er sprake is van een motorhelm of scooterhelm die in de winter wat minder comfort biedt qua warmte, dan kunnen er uiteraard andere maatregelen worden genomen om te zorgen dat kou en wind het comfortniveau negatief beïnvloeden. Zo kan naast een helmmuts eveneens de keuze worden gemaakt om een sjaal voor de mond en neus te dragen. Ook dat draagt bij aan het verminderen van de negatieve invloeden van wind en kou.

Het nadeel van een sjaal dragen, is echter dat deze kan verschuiven. Overigens zijn er ook motorrijders die als tip geven om in de winter of in de koude maanden met een nekkraag te rijden. Er zijn voor motorrijders allerlei speciale kledingstukken beschikbaar en voor wie het echte comfort wil ervaren, kan bijvoorbeeld een aankoop doen in de vorm van verwarmde handschoenen. Zo zijn er allerlei mogelijkheden op het gebied van verwarmde motorkleding om ook in de winter bij lage temperaturen toch comfortabel op de motor te kunnen blijven rijden.

> Veelgestelde vraag: Kan ik een helm ook tweedehands kopen? Het antwoord is heel simpel: koop nooit een tweedehands helm.