5 redenen waarom je nooit een tweedehands helm moet kopen

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Het lijkt soms aantrekkelijk om in de zoektocht naar een helm een tweedehands helm te kopen. Bijvoorbeeld omdat de helm heel goedkoop wordt aangeboden of omdat het een model betreft waar je al een tijd naar op zoek bent en eindelijk hebt gevonden. Als je van plan bent om een tweedehands helm te kopen, dan zijn er meerdere redenen om daar toch van af te zien.

Een tweedehands helm kopen voor het rijden op een scooter, brommer of motor is nooit aan te raden. Ook al is de gebruikte helm nog zo fantastisch of zo goedkoop, het is beter om op zoek te gaan naar een nieuwe helm. Bij tweedehands helmen weet je nooit of er sprake van schade is.

> Profiteer van gratis verzending: Bekijk nu eens de Vespa helm!

Gebruikte helm

Een tweedehands helm is gebruikt en dat betekent dat niet duidelijk is of de helm nog voldoende bescherming biedt. Je weet immers niet of de helm bijvoorbeeld een keer is gevallen of hoe oud de helm al is. Als er sprake is van een ongeluk in het verkeer of een glijpartij met de scooter, brommer of motor, dan is het een helm die bescherming biedt aan het hoofd. Koop daarom niet een tweedehands helm. 

Het materiaal van een gebruikte helm kan de beschermende werking hebben verloren onder invloed van bijvoorbeeld UV-stralen. Verder is het nog zo dat iedereen die op een motor, scooter of brommer rijdt er rekening mee moet houden dat om de zoveel jaar een nieuwe helm aangeschaft moet worden. De kans is groot dat die periode bij het kopen van een tweedehands helm al verstreken is.

Dan is er nog een reden om een gebruikte helm niet te dragen en dat is dat de binnenvoering zich vormt naar de drager. Bij een tweedehands helm kan er dan sprake zijn van het niet goed aansluiten van de helm om het hoofd.

1. Beschadigd door ongeval
2. Beschadigd door val
3. Materiaal dat beschermende werking heeft verloren
4. Om de zoveel jaar een nieuwe helm aanschaffen
5. Binnenvoering vormt zich naar drager

Er zijn op basis van het bovenstaande meerdere goede redenen om in plaats van een gebruikte helm te kopen op zoek te gaan naar een nieuwe helm. Indien de prijs de reden is geweest om op zoek te gaan naar een gebruikte helm, dan is het mogelijk om een nieuwe helm te kopen in een lagere prijsklasse.

> Vandaag besteld = morgen in huis: de HJC helm!

Nieuwe helm kopen

Er zijn veel verschillen tussen de helmsoorten. In het aanbod kan als eerste een onderscheid gemaakt worden tussen jethelmen, systeemhelmen, integraalhelmen en kinderhelmen.

  • Jethelmen
  • Systeemhelmen
  • Integraalhelmen
  • Kinderhelmen

Als je online een helm gaat kopen, dan heb je het voordeel dat een groot aanbod in één keer te zien is. De juiste maat kan je bepalen door het meten van de hoofdomtrek en een matentabel. Bovendien is het online vergelijken gemakkelijker, want de specifieke eigenschappen zijn direct na te gaan en ook de afbeeldingen spreken voor zich. Je wilt natuurlijk wel de beste systeemhelm voor jezelf. 

Met het oog op veiligheid en bescherming is het in ieder geval af te raden om een gebruikte helm te kopen. Op het gebied van nieuwe helmen zijn er genoeg mogelijkheden om de voor jou ideale keuze te maken.

Veelgestelde vragen