Keurmerk voor een helm: wat zijn goedgekeurde helmen?

Keurmerk voor een helm: wat zijn goedgekeurde helmen?
8 maart 2022
Keurmerk voor een helm: wat zijn goedgekeurde helmen?

Wanneer je besluit een nieuwe helm aan te schaffen, let je vaak in eerste instantie op de looks. Maar een kek motiefje of dat sportieve aerodynamisch design is van ondergeschikt belang bij het kopen van een helm. Veiligheid is dat waar het om draait. Veiligheid ontleent een helm niet alleen aan de levensduur van een helm, maar voornamelijk aan het keurmerk. Iedere helm die in Europa wordt verhandeld moet voldoen aan de ECE 22.05 richtlijn en voorzien zijn van een keurmerk. Ontbreekt dit keurmerk, dan kun je je vraagtekens zetten bij de veiligheid van de helm.

Goedgekeurde helmen zijn voorzien van een E-label, uitgegeven door de economische Commissie voor Europa (ECE). Deze commissie stelt uniforme richtlijnen op die onder meer betrekking hebben op de veiligheid in het verkeer. De benaming van het keurmerk ECE 22.05 komt niet uit de lucht vallen. Het cijfer 22 staan voor de keuringseisen voor beschermende helmen en vizieren voor passagiers en bestuurders van gemotoriseerde tweewielers. Het volgnummer 05 gaat over volgens welke richtlijnen de helm is getest en geeft aan dat we op de vijfde doorontwikkeling zitten sinds de invoering van de ECE 22 normering in 1982. Wanneer je een overjarig model tegenkomt, dan kan het voorkomen dat het volgnummer 04 is. Dit betekent dat de helm is goedgekeurd volgens de normering van de vierde doorontwikkeling van de ECE 22 normering. Deze reeks, eindigend met 04, is een normering die werd gehanteerd tot 2003.

Lees meer op wetten.overheid.nl over de toelating van helmen.

Lees hier meer over de beste systeemhelmen.

Goedgekeurde helmen

Op het gebied van goedgekeurde helmen is er een groot en divers aanbod beschikbaar, waarbij er uiteraard tussen de helmen nog wel verschillen kunnen bestaan tussen:

  • eigenschappen;
  • prijzen;
  • kwaliteit.

Het loont de moeite om goed te zoeken naar prettig geprijsde helm voor je scooter, brommer of motor. Toch is het belangrijk dat je je niet blind staart op spotprijsjes. Belangrijker is dat je zoekt naar de beste deal; een combinatie van een fijne prijs en goede eigenschappen als een luxe luchtventilatiesysteem, een pinlock-vizier, een communicatieset of een zonnevizier.

> Bekijk nu het volledige assortiment helmen: Bestel een helm vóór 23.00 uur en je hebt jouw nieuwe helm de volgende dag in huis!

Hulpvraag: scooter start niet elektrisch, wel met kickstart.