Een helm onderhouden: praktische tips + uitleg

Het is zeker aan te raden om aandacht te besteden aan het onderhoud van de helm, omdat de helm daarmee in een betere conditie wordt gehouden en er sprake kan zijn van een langere levensduur. Schoonmaken van de helm en onderdelen, zoals het vizier kan regelmatig gedaan worden en op periodieke basis kan er ook een wat uitgebreidere onderhoudsbeurt worden gegeven.

Er zijn voor het schoonmaken en onderhoud van een helm uiteenlopende producten op de markt beschikbaar. In principe is er voor ieder onderdeel van de helm wel weer een ander reinigingsmiddel te verkrijgen, maar het is lang niet altijd nodig om daar veel geld aan uit te geven als je dat liever niet doet.

Helm onderhoud

De helm bestaat voor een groot deel uit de buitenschaal en het is logisch dat deze door gebruik op en duur vuil wordt. Er kan zelfs sprake zijn van hardnekkig vuil als er lange tijd geen sprake is geweest van het schoonmaken van de helm. Het onderhoud van de helm kan er in dit geval uit bestaan dat de buitenschaal volledig wordt gereinigd.

Zoals gezegd kan er een helmreiniger worden gekocht, maar het is ook gewoon mogelijk om alleen water te gebruiken voor het schoonmaken van de helm. Als het vuil er niet goed af wil, dan kan eventueel een klein drupje afwasmiddel worden toegevoerd. Gebruik in elk geval geen allesreiniger of glasreiniger.

Bij hardnekkig vuil is het lastiger om de helm schoon te krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als er veel vliegjes op de helm terecht zijn gekomen en de helm niet regelmatig is schoongemaakt. In een dergelijke situatie is het aan te raden om een doek nat te maken en deze over de helm te leggen, zodat het vuil enigszins losgeweekt zal worden. Maak eventueel gebruik van een heel zacht borsteltje, zoals een zachte tandenborstel om delen die lastig bereikbaar zijn met een doekje ook schoon te maken.

> Shark Evoline 3 helmen: Kortingen tot wel 40% op het gehele assortiment!

Bovenstaande tips kunnen niet alleen voor de buitenschaal van de helm worden toegepast, maar zijn ook geschikt voor het vizier. Het vizier kan net als de buitenschaal vuil worden en zal ook regelmatig moeten worden schoongemaakt. Dat is zelfs nog belangrijker om goed te kunnen blijven zien tijdens het rijden. Na het schoonmaken kan het rubber van het vizier eventueel met wat vaseline worden ingesmeerd, zodat uitdroging wordt voorkomen en het rubber soepel blijft.

 • Speciale reinigers
 • Buitenschaal reinigen met water
 • Eventueel natte doek op helm
 • Drupje afwasmiddel bij hardnekkig vuil
 • Zacht borsteltje voor moeilijk bereikbare plekjes
 • Vizier ook met water schoonmaken
 • Rubbers van vizier met vaseline insmeren

Tijdens de wintermaanden komen sneeuw en regen geregeld voor. Welke helmen zijn geschikt voor de koude wintermaanden? Lees de tips. Koop nooit een tweedehands helm.

Binnenvoering helm schoonmaken

Als de buitenkant van de helm weer mooi schoon is geworden, dan is er nog een binnenkant over die nog niet is aangepakt. Bij het dragen van een helm wordt de binnenvoering na verloop van tijd uiteraard ook vuil. Bijvoorbeeld door zweet, maar ook door het gebruiken van bijvoorbeeld gel in het haar dat in contact komt met de binnenvoering.

Het is natuurlijk het handigst als voor het schoonmaken van de binnenkant van de helm de binnenvoering uitneembaar en wasbaar is. Mocht het niet mogelijk zijn om de binnenvoering uit de helm te halen, dan kan er alsnog onderhoud aan gepleegd worden in de vorm van het schoonmaken met behulp van een natte doek. Er zijn trouwens ook speciale reinigers beschikbaar voor de binnenvoering.

 • Binnenvoering uitnemen
 • Wassen in emmer water met neutrale zeep
 • Binnenvoering niet uitnemen
 • Met natte doek schoonmaken
 • Speciale reiniger gebruiken

Naast dat er de nodige aandacht aan het onderhoud en schoonmaken van de helm moet worden besteed, geldt dat uiteraard ook voor de motor en voor de motorkleding die gedragen wordt. Alle motorkleding dient onderhouden te worden ongeacht of het materiaal uit leer bestaat of van textiel is gemaakt. Voor het schoonmaken van motorkleding geldt dat er het beste speciale reinigingsmiddelen gebruikt kunnen worden. Er zijn daarvoor allerlei soorten beschikbaar.

Uiteraard kan er ook altijd gekeken worden of er in de motorkleding voorschriften zijn voor schoonmaak. Die kunnen dan opgevolgd worden. Voor elke type kleding dat op de motor gedragen wordt, kunnen weer andere voorschriften van toepassing zijn.

> Bekijk ons assortiment Shark helmen: Verzending = gratis!