Hoe plak je een scooterband?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Scooterbanden zijn erop gemaakt om te rijden op een hard, oneffen wegdek. Hoewel fabrikanten hun uiterste best doen om de banden zo stevig mogelijk te maken, kan het zo zijn dat je band een keer lek gaat.

Tubeless

Veel mensen weten wel hoe zij de band van een fiets moeten plakken, maar bij een scooter gaat het allemaal net iets anders in zijn werk. Dit omdat de banden van een scooter vaak tubeless zijn, dat wil zeggen dat het geen binnenband heeft. Mocht je een scooterband hebben zonder binnenband dan kan je deze eenvoudig op twee manieren (laten) repareren.

  • Propje laten inschieten

Dit klinkt een beetje raar, maar is vrij eenvoudig. Je kunt dit laten doen bij een scooterreparateur of de betere autogarage. Deze manier van repareren werkt erg goed wanneer je bijvoorbeeld een stuk glas in je band hebt gekregen waardoor er een gat in zit. De reparatie spreekt eigenlijk vrij voor zich. Met een speciaal apparaat wordt er een soort prop in het gat geschoten, waardoor deze dicht wordt gemaakt. Je kunt nu gewoon weer rijden.

  • Zelf een propje inschieten

Mocht je erg handig zijn (of veel geld willen besparen) dan kan je ook zelf een propje inschieten. Een ervaren specialist pakt dit echter veel sneller en je weet dan ook dat het propje op een goede manier wordt geplaatst.

> belangrijke tip: koop nooit een tweedehands helm. Interne schade is aan de buitenkant niet direct zichtbaar. Kijk tijdens de aanschaf van een helm ook of de helm voldoet aan een keurmerk. Alle helmen van Helmonline.nl voldoen aan het ECE keurmerk. Meer informatie hieronder vind je op de productpagina's van bijvoorbeeld de collectie jethelmen of Shark Openline helmen.

Wel een binnenband

Het kan ook zo zijn dat de band van jouw scooter wel een binnenband heeft. De reparatie is nu niet zo makkelijk op te lossen. De hele velg moet je uit de scooter halen, met stalen bandenlichters moet je de banden loskoppelen en zo kun je de binnenband vrijwel op dezelfde manier vervangen als dat je dit doet bij een fiets. De band op de scooter zetten is goed te doen met wat water en zeep, zo glijdt hij makkelijk erop. Let wel op dat je de scooter daarna even afspoelt, anders glijd je weg wanneer je weer gaat rijden.

> Integraalhelm kopen: Verzending = gratis op het gehele assortiment!