Hoe plak je een scooterband?

6 mei 2021
Hoe plak je een scooterband?

Scooterbanden zijn gemaakt om te rijden op een hard, oneffen wegdek. Hoewel fabrikanten hun uiterste best doen om de banden zo stevig mogelijk te maken, kan het zo zijn dat je band een keer lek gaat. Plak je de band op dezelfde manier als dat je bij je fietsband doet? Of zijn er andere manieren om het gat op te vullen?

Tubeless banden repareren

Veel mensen weten wel hoe zij de band van een fiets moeten plakken, maar bij een scooter gaat het allemaal net iets anders in zijn werk. Dit omdat de banden van een scooter vaak tubeless zijn. Dat wil zeggen dat er geen binnenband is. Mocht je een scooterband hebben zonder binnenband dan kan je deze eenvoudig op twee manieren (laten) repareren.

 • Propje laten inschieten

Dit klinkt een beetje raar, maar is vrij eenvoudig. Je kunt dit laten doen bij een scooterreparateur of de betere autogarage. Deze manier van repareren werkt erg goed wanneer je bijvoorbeeld een stuk glas in je band hebt gekregen waardoor er een gat in zit. Met een speciaal apparaat wordt er een soort prop in het gat geschoten, waardoor deze dicht wordt gemaakt. Je kunt nu gewoon weer rijden.

 • Zelf een propje inschieten

Om geld te besparen kun je ook zelf een propje in de band schieten. Hiervoor schaf je een bandenreparatieset aan, bestaande uit een priem, een prop-pen, lijm en prop, waarmee je de band op een veilig en duurzame manier repareert. Door onderstaande stappen uit te voeren, breng je zelf een reparatieprop aan in de band:

 1. Verwijder dat wat het gat heeft veroorzaakt
 2. Ruw het gat op met de priem
 3. Stop de prop in de prop-pen
 4. Breng lijm aan op de prop
 5. Duw de prop-pen met de prop in het gat
 6. Draai de prop-pen 360 graden
 7. Trek de prop-pen terug
 8. Wacht 30 minuten droogtijd af. Ondertussen mag je de band oppompen
 9. Snijd na 30 minuten het restant vlak af

> Belangrijke tip: koop nooit een tweedehands helm. Interne schade is aan de buitenkant niet direct zichtbaar. Kijk tijdens de aanschaf van een helm ook of de helm voldoet aan een keurmerk. Alle helmen van Helmonline.nl voldoen aan het ECE keurmerk. Bekijk bijvoorbeeld eens de collectie jethelmen of Integraalhelmen.

Een scooter is niet meer de enige snelle tweewieler die op de weg te vinden is. Je hebt vast wel eens een speed pedelec voorbij zien komen. Ben je de trotse eigenaar van een speed pedelec, maar heb je nog geen geschikte helm? Bekijk ons assortiment speed pedelec helmen en kies je helm met NTA 8776 keurmerk zodat je veilig de weg op kunt. 

Een scooter binnenband plakken

Soms heeft een scooter wel een binnenband. De reparatie is nu iets lastiger op te lossen:

 1. Haal de band inclusief velg uit de scooter
 2. Gebruik stalen bandenlichter (die uit je fietsbandreparatieset zijn prima) om de binnenband van de buitenband los te koppelen
 3. Gebruik water om te detecteren waar het lek zit door steeds een stukje van de band in het water te dopen. Daar waar het bubbelt, is het lek
 4. Gebruik licht schuurpapier om oneffenheden rond het gaatje te verwijderen
 5. Plaats lijm op en rondom het gat en plak een fietsband pleister op het gat
 6. Zet de scooterband terug
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension