Wil je zuinig rijden met je scooter? Lees de tips!

21 oktober 2021
Wil je zuinig rijden met je scooter? Lees de tips!

Met de hedendaagse technieken zijn er steeds meer manieren om tijdens het scooter- of motorrijden rekening te houden met het milieu. Niet alleen auto's, maar ook scooters worden steeds zuiniger. Zeker met de opkomst van elektrische scooters. Deze zijn beter voor het milieu omdat zij geen fossiele brandstoffen (benzine) gebruiken. Toch is het ook mogelijk om met benzinescooters zuiniger te rijden. Heb je een scooter die rijdt op benzine? Gebruik dan onderstaande tips om zuiniger te rijden.

Gebruik een scooter i.p.v. een auto

Een scooter is in vergelijking met een auto stukken zuiniger. Een gemiddelde auto verbruikt ongeveer 1 liter benzine bij 14 kilometer. Een gemiddelde scooter verbruikt ongeveer 1 liter benzine op 35 kilometer. Door de scooter te pakken in plaats van de auto, spaar je je portemonnee én het milieu.

> Scooterhelm kopen? Met gratis verzending! En naast verschillende scooterhelmen hebben we ook een ruim assortiment motorhelmen

Kies een scooter met een zuinig motorblok

Het verbruik verschilt ook per type scooter en het aanwezige motorblok. Er zijn twee typen motorblokken:

  • De 2-takt scooter: deze motor is het minst modern en kan ook niet effectief genoeg gebruik maken van de injectietechnieken om zichzelf te kunnen moderniseren. Doordat deze motor over minder onderdelen en eenvoudige technieken beschikt, is deze wel gemakkelijk in onderhoud. Een grote ergernis bij deze tweewielers is dat de motor veel geluid maakt en dat deze veel olie verbruikt.
  • De 4-takt scooter: deze motor kan effectief gebruik maken van injectietechnieken en daardoor het benzineverbruik omlaag brengen. De meeste gerenommeerde merken zullen enkel 4-takt motors verkopen.

Ter vergelijking: een 2-takt scooter heeft een gemiddeld verbruik van ongeveer 1 liter benzine per 20 kilometer, terwijl een 4-takt scooter een gemiddeld verbruik heeft van 1 liter benzine per 40 kilometer. Als er dan ook nog injectietechnieken worden toegepast op de 4-takt motor, kan dit gemiddeld verbruik afnemen naar 1 liter benzine per 50 kilometer.

> Nieuwe collectie jethelmen & integraalhelmen: nú tot 40% korting! Of bestel een snorfietshelm.

Pas je rijstijl aan

Daarnaast is het mogelijk om het verbruik te laten afnemen door het aanpassen van je rijgedrag. Dit doe je door:

  • Rustiger rijden
  • Een laag toerental behouden
  • Bij bochten het gas loslaten

> Naast helmen kun je bij Helmonline ook een scooter deken bestellen. Lekker warm in de winter!

Check de bandenspanning regelmatig

De spanning controleer je bij voorkeur met een speciale fietspomp met manometer. Door genoeg lucht in je banden te pompen, is de grip op het wegdek stukken steviger. Bovendien zul je met goed opgepompte banden minder brandstof verbruiken. De bandenspanning voor een brommer of scooter ligt tussen de 2 en 2,5 bar. Houd er rekening mee dat de achterband altijd een hogere spanning moet hebben dan de voorband.

Ga je een proefrit op een scooter maken? Hier moet je op letten tijdens een proefrit op een scooter.