- Vóór 23:45 uur besteld = morgen gratis bezorgd*
- Gratis verzending op gehele assortiment
- Kies zelf je aflevermoment & afleverplek
8 tips waar je op moet letten als je een proefrit maakt op een scooter
Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.
Zodra er een mooie scooter is gevonden, wordt het tijd voor een proefrit. Is de prijs redelijk en rijdt de scooter goed? Een proefrit kan doorslaggevend zijn bij de aankoop van een scooter. De volgende tips zullen je helpen met alles waar je op moet letten tijdens een proefrit.
1. Ervaring
Is er iemand in jouw kennissenkring die veel weet van scooter? Vraag dan of hij of zij jou wil helpen tijdens de proefrit. Deze mensen weten precies waar je op moet letten. Daarnaast is het erg handig als er iemand mee rijdt die op de scooter let. Zo kun jij je blijven focussen op de weg terwijl de scooter op allerlei kenmerken wordt gecontroleerd.
2. Routeplanner
Het is slim om van tevoren een route te plannen. Op deze route kun je allerlei verschillende wegen uitproberen. Rijdt bijvoorbeeld over de dichtstbijzijnde grindweg en gladde weg. Op de grindweg kun je controleren of de scooter niet begint met rammelen als er iets los zit. Op de gladde weg zal je nooit horen of er iets los zit.
> De Shark helm Evoline 3: Vandaag besteld = morgen in huis!
3. Houdt het rustig
Probeer de proefrit te plannen buiten de spits, dus tussen 10:00 en 14:00. Het is dan wat rustiger op de weg en het lichtste moment van de dag. Zo zie je meer gebreken aan de scooter dan wanneer er tijdens schemer wordt gereden. En probeer tot slot ervoor te zorgen dat de proefrit op een droge dag is.
4. Maak lijstjes
Maak van tevoren een lijstje met wat je allemaal wilt controleren. Als er iemand is die mee gaat als bijrijder, dan kun je het lijstje aan deze persoon geven. Zo vergeet je tijdens de proefrit niet waar je op moet letten. Tijdens de rit kan ook een lijstje gemaakt worden, alleen dan van de defecten. Noteer welke gebreken er zichtbaar/hoorbaar zijn. Achteraf kan alles naast elkaar worden gezet om te oordelen over de scooter.
> Misschien is een leuke jethelm iets voor jou?
5. Controleer de lampen
Naast het rijden van de scooter, moeten de knopjes op de scooter ook werken. Als de scooter stil staat is dit makkelijk te testen. Probeer de verkoper zover te krijgen dat hij alles laat zien en uit probeert. Controleer dus alle verlichting van de scooter: richtingaanwijzers, remlichten, achterlichten, voorlampen en lampjes bij het stuur.
6. Begin de rit met een koude motor
Zorg ervoor dat jij naar de verkoper toe gaat en niet andersom. Een motor kan startproblemen hebben. Om hier meteen achter te komen start je de proefrit met een koude motor. Als de verkoper aanbiedt om bij jou langs te komen, kun je dit aanbod beter afslaan. Zo is de kans groter dat je de proefrit begint met een koude motor.
7. Rijdt een groot rondje
Haast niet tijdens de proefrit, neem alle tijd om de gehele scooter te kunnen uitproberen. Een gemiddelde proefrit duurt een halfuur. Probeer met de verkoper een zo lang mogelijk proefrit te krijg, zo heb je meer tijd om alles te controleren.
8. Papieren
Het belangrijkste van alle punten, is het controleren van de papieren. Vraag de verkoper naar alle papieren en controleer deze ook. Een goede verkoper wil jou graag zoveel mogelijk informatie geven. Mocht het toch niet helemaal vertrouwd voelen, onthoudt dan dat het kopen na het maken van een proefrit niet moet, maar mag.
> Bekijk ook onze stoere Shark helmen!
Lees hier ook hoe lang je een scooter moet warmrijden.