Welke helm is het koelste

13 april 2021
Welke helm is het koelste

Er is geen twijfel over mogelijk. Tijdens een rit op de scooter draag je een helm. Wel zo veilig. Toch kan een helm soms benauwend zijn. En dan met name in de zomer. Je hoofd wordt warm, je zweet en de helm kan hierdoor oncomfortabel zitten. Dan hebben we het niet eens over de gevolgen van het zweet voor de binnenvoering van de helm. Kortom: door het dragen van een helm, krijg je het warm. Maar, dat hoeft niet.

Warmteafvoer per type helm

Voor de beste ventilatie draag je een:

  • Jethelm: deze helm heeft geen kinstuk waardoor er tijdens het motorrijden meer luchtstromen in de helm worden geblazen.
  • Crosshelm: deze helm heeft een kinstuk, maar wel een open vizier
  • Systeemhelm: Een systeemhelm heeft een kinstuk welke je omhoog kunt doen samen met het vizier, je hebt dan nog wel een binnenvizier om je ogen te beschermen. Heb je het kinstuk van een systeemhelm omhoog geklapt dan zal dit dus net zoveel verkoeling geven als een jethelm.

> Bekijk onze systeemhelmen en vindt een koele helm!

Waar op letten bij een integraalhelm

Wanneer je met open gezichtsveld rijdt, zal de verkoelende rijwind je gezicht snel bereiken. Maar wat als je met een dichte helm rijdt? Sommige helmen houden meer warmte vast dan anderen. Zo is een integraalhelm vaak het warmst omdat deze helm volledig gesloten is. Dit kan in de winter juist een voordeel zijn.

> Weet je wat voor invloed aerodynamica heeft op een helm? Klik op de link.

Omdat een integraalhelm warmer is dan andere typen helmen, is het belangrijk dat je een integraalhelm koopt met hoofdventilatie. Let er bij het uitzoeken van de helm op of de helm ventilatieroosters op de bovenkant heeft. Een goed ventilatierooster heeft niet alleen aan de voorkant een ingang om lucht de helm in te laten, maar heeft aan de achterkant ook een uitgang. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom door de helm heen waardoor er veel warmte naar buiten wordt afgevoerd en waardoor het interieur sneller droogt.

Ook de kleur is van invloed op de warmte

Veel motor- en scooterrijders hebben een zwarte helm, terwijl de kleur zwart het warmst wordt. Dit komt omdat bij de kleur zwart veel golflengtes van het licht worden geabsorbeerd, en bij de kleur wit juist weinig. Dit zorgt ervoor dat zwart veel energie opneemt en dus warmer is, en de kleur wit meer golflengtes weerkaatst en dus koeler is. Als je een scooter- of motorhelm alleen in de zomermaanden gebruikt is het dus verstandig om een licht gekleurde helm te kopen.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension