Gewicht en aerodynamica van je motorhelm

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

We zitten soms uren op onze motor waardoor onze nek en schouders wat te verduren krijgen door het gewicht van de motorhelm en het spel dat de wind ermee gespeeld heeft. Een perfecte motorhelm vinden is niet evident. In eerste instantie dien je rekening te houden met de veiligheid die de helm je biedt, maar daarnaast is het draagcomfort net zo belangrijk. Veel hangt af van jouw manier van rijden en het type ritten die je met je motor maakt. Maar wat is nu het belang van aerodynamica en het gewicht van je helm? En hoe kies je de beste helm met deze informatie in het achterhoofd?

Het spel van de wind

De wind zorgt voor een paar negatieve factoren die kunnen verholpen worden met de juiste helm:

  • Het geluid in je helm die tot gehoorschade zou kunnen leiden
  • Druk op je schouders tijdens lange ritten
  • Stoten tegen je helm bij het links en rechts kijken, deze zijn nefast voor je nek

Een belangrijke basisregel voor wie lange, al dan niet sportieve, ritten op zijn motor doet is die van de eenvoud. Een helm met weinig details aan de buitenkant zorgt voor minder weerstand en biedt dus een betere aerodynamica. Het is mogelijk om wat geld te investeren in een goede helm die getest werd in een windtunnel en waar is gekeken naar de invloed op je lichaam, je nek, oren,... dat zal een wereld van verschil betekenen. Naast een helm met een eenvoudige buitenkant, is het ook belangrijk om de juiste binnenkant te hebben. Heel veel lawaai komt van onderen de helm binnen. Zorg dus dat je motorhelm goed aansluit onder aan je kin en de binnenkant een mooie geluidsisolatie vormt.

> Tijd voor een nieuwe helm? Bekijk onze mooie motorhelmen!

Elke gram telt

Uiteraard wordt het gewicht van je helm belangrijker naarmate je meer uren op je motor zit. Denk aan je rug- en nekspieren bij het aanschaffen van een nieuwe helm. Een klein verschil in gewicht kan voor lange ritten een groot verschil in gewichtsdruk vormen. Indien jij eerder kortere ritten maakt, dan zal dit verschil minder opvallen en komt het niet aan op wat grammen meer of minder. Voor sportieve rijders, of wie graag op reis gaat met de motor of hem gebruikt voor dagelijkse ritten kijkt beter nauw toe op het gewicht van zijn helm. Als je dan nog de optelsom maakt van het gewicht van je helm, samen met de invloed van de wind, dan besef je maar al te goed wat een goede aerodynamica voor je motorhelm betekent!

> Bekijk ook onze Schuberth helmen: gratis verzending!