Wat kost een motorrijbewijs?

Blog categorie: Motor
Aäron
Door

De kosten van een motorrijbewijs verschillen per persoon. Dit komt omdat de een simpelweg meer rijlessen nodig heeft dan de ander. Omdat de kosten van het motorrijbewijs deels persoonsgebonden zijn, is er geen vaststaande prijs. Wel kunnen we je inzicht geven in het kostenplaatje voor het behalen van je motorrijbewijs

De kosten van een proefles

Weet je niet zeker of motorrijden is voor je is, maar ben je wel geïntrigeerd? Doe dan eens een proefrit. Tijdens deze intake maak je kennis met de motorrijden en kun je uitvinden of de rijschool en de manier van lesgeven bij je past. Naast dat je aan de hand van de proefles bepaalt of je daadwerkelijk je rijbewijs wilt halen, kan de rijinstructeur inschatten hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt.

Dit is een perfect moment voor de instructeur om na te lopen hoeveel aanleg je hebt om de rijden met een motor. Het kan zijn dat je al ervaring hebt met een schakelbrommer. Dan zal je naar alle waarschijnlijkheid minder lessen nodig hebben dan iemand die voor het eerst op een gemotoriseerde tweewieler stapt.

Soms is de proefles gratis. In de meeste gevallen is dit echter niet zo. Afhankelijk van het tarief van de instructeur en de duur van de proefles, betaal je 25 tot 70 euro voor deze les.

De kosten van een rijles

Prijzen voor motorlessen variëren. Een losse rijles van 60 minuten kost tussen de 35 en 55 euro. De meeste rijscholen geven echter geen lessen van 60 minuten, maar van 120 minuten. Heb je een les van 120 minuten, dan betaal je hier rond de € 70 en € 110 voor. De meeste mensen hebben ongeveer 20 lessen van 60 minuten nodig voor zij klaar zijn om op te gaan voor het praktijkexamen.

Wanneer je 20 lessen nodig hebt, betaal je tussen de € 700 en de € 1100 voor je motorrijlessen. Tip: je kunt ervoor kiezen een pakket met lessen aan te schaffen. Dit is bijna altijd goedkoper dan losse motorrijlessen. Reken even uit of dit ook echt het geval is, voor je een pakket aanschaft. Dan weet je zeker dat je een goede deal hebt.

Wat kost een motorrijbewijs?

De kosten van de motorrijexamens

Je moet maar liefst drie examens halen, voor je je motorrijbewijs krijgt. Het gaat om de volgende examens:

  • Voertuigbeheersing, ook wel AVB genoemd. Kosten: € 115 tot € 175.
  • Het praktijkexamen op de weg, ook wel AVD genoemd. Kosten: € 250 tot € 300.
  • Het theorie-examen. Kosten: € 31.

Reken erop dat je tussen de 400 en 500 euro kwijt bent om alle motorrijexamens te halen. Maar dan moet je wel alle examens in één keer halen.

Let op: vraag op voorhand een indicatie van de kosten bij je motorrijschool.

De totale kosten van het motorrijbewijs

Als je alle kosten bij elkaar optelt, krijg je het volgende kostenplaatje:

  • De kosten van een proefles: € 25 tot € 70.
  • De kosten van een rijles: € 35 tot € 55. Ongeveer € 700 tot € 1100 in totaal.
  • De kosten van de examens: € 115 tot € 175, € 250 tot € 300 en € 31.

De minimale kosten die je moet betalen voor je motorrijbewijs op basis van bovenstaande cijfers, bedragen € 1181. De maximale kosten die je moet betalen voor je motorrijbewijs op basis van bovenstaande cijfers, bedragen € 1676. Laten we zeggen dat je tussen de € 1100 en € 1700 kwijt bent om je motorrijbewijs te halen.

Bekijk ook eens het artikel over het smeren van je motorketting!

4 augustus 2021