Het smeren van je motorketting

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Het is belangrijk je motorketting regelmatig te smeren met kettingvet. Maar waarom is dit een must, hoe vaak moet je je ketting eigenlijk smeren en welk product heb je hiervoor nodig? Je leest het in dit artikel. Ook lees je hoe je jouw motorketting dan precies moet smeren voor het beste resultaat.

Waarom je motorketting smeren?

Kettingvet is een smeermiddel dat zich aan de ketting van je motor hecht. Het smeermiddel zorgt ervoor dat het deel tussen de ketting van de motor en de tandwielen soepel blijft lopen. Verder heeft kettingvet nog een andere belangrijke functie. Het vet zorgt er namelijk ook voor dat de schakels van de ketting goed blijven lopen.

Smeer je de ketting van je motor nooit of te weinig, dan kan deze gaan uitdrogen. Als de ketting uitgedroogd is, roest en slijt deze sneller. Zonde! Je kunt beter voorkomen dat je een nieuwe ketting moet kopen door regelmatig in de weer te gaan met kettingvet.

Hoe vaak je motorketting smeren?

Hoe vaak je jouw ketting moet smeren, is onder andere afhankelijk van de kilometers die je aflegt en in welke omstandigheden je rijdt. Over het algemeen is het voldoende om je ketting te smeren als je 500 kilometer hebt gereden. Dit betekent dat je je ketting smeert als de teller op 500 staat, als deze op 1000 kilometer staat, als deze op 1500 kilometer staat en ga zo maar door. Rijd je veel in de regen? Smeer je ketting dan liever wat vaker, bijvoorbeeld per 300 of 400 kilometer. Let op: vraag bij je lokale motorgarage wat het beste werkt voor jouw type motor.

> Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis: Bekijk nu de Shark Drak!

Welk product moet je gebruiken?

De meeste mensen gebruiken standaard kettingvet om de ketting van hun motor te smeren. Dit vet is prima voor de meeste motoren. Rijd je echter regelmatig op circuits? Dan kun je beter kettingvet voor circuit gebruik kopen om de ketting van je motor te smeren. Dit vet heeft een lage weerstand, waardoor je minder frictie hebt bij het rijden. Wel moet je dit vet vaker gebruiken.

Rijd je regelmatig offroad? Dan koop je kettingvet voor offroad gebruik. Dit vet zorgt ervoor dat er een dikke laag om de ketting van je motor heen komt. Deze laag beschermt de ketting van je motor tegen zand, modder en andere viezigheid. Let op: dit product zorgt wel voor meer weerstand en is minder geschikt voor het rijden tegen hogere snelheden.

> De Shark Evoline 3 helm: Kies zelf een aflevermoment en plek!