Scooterhelm schoonmaken: Praktische tips!

Scooterhelm schoonmaken: Praktische tips!
17 december 2021
Scooterhelm schoonmaken: Praktische tips!

Een scooterhelm die veel gedragen wordt, zal na verloop van tijd niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenzijde vuil worden. Het regelmatig schoonmaken van een scooterhelm zorgt ervoor dat de uitstraling behouden blijft en de levensduur verlengd wordt. Maar hoe maak je een scooterhelm precies schoon? Met het opvolgen van onderstaande praktische tips blijft je scooterhelm in prima conditie.

Regelmatig onderhoud van je scooterhelm kan je helm met jaren verlengen. Laat je dit geen twee keer zeggen en begin aan de noodzakelijke schoonmaakbeurt. Na diverse ritten zal het vuil zich namelijk aan de buitenschaal van de helm gaan hechten. En nadat je een zomer lang hebt lopen zweten in je helm, is een schoonmaken overigens óók een welkome handeling. Wie denkt dat je enkel in de zomer, zweet heeft het mis. Je verliest een groot gedeelte van je lichaamswarmte via het hoofd. Ook in de winter in het schoonmaken van je scooterhelm dus noodzakelijk.

Scooterhelm schoonmaken

 1. Buitenschaal schoonmaken
  De buitenkant van de scooterhelm kan het beste worden gereinigd met lauwwarm water. Als er sprake is van wat meer hardnekkig vuil, kun je het vuil losweken door een tijdlang een doek over de buitenschaal te leggen. Eventueel kun je ook een drupje zeepsop toevoegen. Het gebruik van andere schoonmaakmiddelen voor huishoudelijk gebruik wordt echter afgeraden, omdat je hiermee het materiaal kunt beschadigen.
 2. Ventilatiekanalen schoonmaken
  Delen van de scooterhelm die wat lastiger zijn om te bereiken met een doekje, kunnen met een zacht tandenborsteltje worden schoongemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ventilatieopeningen.
 3. Binnenvoering wassen
  Als de binnenvoering van de scooterhelm uitneembaar is, dan is het eenvoudig om de voering te wassen. De binnenvoering kan dan in een emmer met water worden gereinigd en eventueel kan er wat groene zeep aan worden toegevoegd. Een andere optie is om de binnenvoering in de wasmachine te stoppen. Doe dit altijd op een kort programma op een lage temperatuur. Als de binnenvoering van de scooterhelm niet uitneembaar is, dan is het wat lastiger om het goed schoon te maken, maar niet onmogelijk. In dat geval kan de binnenkant het beste worden schoongemaakt met een natte doek.
 4. Natuurlijk drogen
  Na het schoonmaken van de scooterhelm wordt altijd aangeraden om de helm op een natuurlijke wijze te laten drogen. Maak de binnenkant dan ook niet schoon op het moment dat je de helm snel nodig hebt. Leg de helm bijvoorbeeld niet bij een kachel of omgekeerd op tafel buiten in de zon. Voor het drogen wordt aangeraden om de scooterhelm gewoon op kamertemperatuur in een ruimte te plaatsen.

Wil je je scooterhelm zelf schuren en verven? Lees dan deze tips.

Je scooterhelm opbergen

Uiteraard ben je zuinig op je helm. Niet voor niets ben je op deze pagina met handige schoonmaaktips voor je scooterhelm terechtgekomen. Een andere tip die we je niet willen onthouden is de wijze van het opbergen van je scooterhelm. De verleiding is groot om na een ritje op de scooter je sleutels en handschoenen in de helm te leggen. Het is ook best een handig mandje. Toch is het niet verstandig om je helm hiervoor te gebruiken. Het vocht uit je handschoenen kan de binnenvoering aantasten en de sleutels kunnen beschadigingen veroorzaken. Leg je sleutels en handschoenen op een aparte plek en berg je helm op, op een donkere plek op kamertemperatuur.

Lees hier de tips voor de aanschaf van een scooterhelm.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension