Handige tips voor de aanschaf van een scooterhelm

Als je toe bent aan een nieuwe scooterhelm of het de eerste keer is dat je een helm gaat kopen om scooter te rijden, dan zijn er altijd een paar aandachtspunten om mee rekening te houden. Er zijn in de eerste plaats namelijk al veel verschillende soorten scooterhelmen beschikbaar en die variëren niet alleen qua model, maar ook ten aanzien van de comfort tijdens het rijden.

Door met de tips die hier gegeven worden rekening te houden bij het kopen van een scooterhelm is de kans op de aanschaf van de perfecte helm natuurlijk veel groter. Iedereen kan zijn of haar voordeel doen met de tips en deze in het achterhoofd houden bij de aanschaf van een scooterhelm

Keuze type scooterhelm

Het is eerst van belang om te kijken welk type scooterhelm de voorkeur heeft. Een jethelm is bijvoorbeeld een prima keuze voor het rijden in de stad. Er wordt volop vrij zicht geboden en het staat ook nog eens hip en modern. Een jethelm sluit perfect aan bij een retro scooter. Een fashionhelm is eveneens een optie.

Deze helm heeft de vorm van een jethelm, maar is doorgaans standaard met een vizier uitgerust. Als het de bedoeling is om er met de maximale snelheid op te rijden en grote afstanden af te leggen, dan kan er ook gekozen worden voor een systeemhelm of integraalhelm.

Een systeemhelm biedt de gelegenheid om het kinstuk op te klappen bij het rijden in de stad en het kinstuk kan naar beneden worden geklapt als er lange afstanden worden gereden. Bij een integraalhelm is het kinstuk vast en niet opklapbaar.

  • Jethelm
  • Fashionhelm
  • Systeemhelm
  • integraalhelm

Als de keuze voor een type scooterhelm is gemaakt, dan kan met de rest van de tips voor de aanschaf van een scooterhelm rekening worden gehouden.

Veelgestelde vraag: Wanneer moet je je scooterhelm vervangen?

Tips kopen scooterhelm

Ongeacht het type scooterhelm is het belangrijk dat de helm goed past. Er is sprake van een goed passende helm als deze strak om het hoofd aansluit, maar niet knelt. Een te grote helm laat ruimte tussen de binnenschaal en het hoofd. Dat biedt onvoldoende bescherming bij een ongeval.

Het is aan te raden om de hoofdomtrek te meten voor het kopen van een scooterhelm. Dat is heel simpel door met een meetlint 2 tot 2,5 cm boven de wenkbrauwen de omtrek te meten van het hoofd. Vervolgens kan er in de matentabel gekeken worden wat de passende helmmaat is bij de omtrek in het aantal centimeters.

Een ander aspect waarmee rekening gehouden kan worden, is de sluiting van de scooterhelm. Het is namelijk praktisch en gemakkelijk als de sluiting met een simpele handbeweging opengemaakt kan worden en weer vastgemaakt kan worden.

Het materiaal kan per model en merk scooterhelm verschillend zijn. Zo kunnen scooterhelmen over een buitenschaal van polycarbonaat beschikken, maar ook van glasfiber zijn gemaakt. De glasfiberhelmen zijn duurder, maar gaan in verhouding langer mee. Daarbij wordt wel aangeraden om de zoveel jaar de scooterhelm te vervangen en een nieuwe aan te schaffen.

Een belangrijke tip die nog gegeven kan worden bij de aanschaf van een scooterhelm is dat aangeraden wordt om altijd een nieuw exemplaar te kopen. Voor helmen geldt namelijk het principe dat na één keer vallen ongeacht de hoogte de helm niet meer als veilig kan worden beschouwd. Zelfs als er geen deukje of krasje aan de buitenkant te zien is, kan er binnenin wat niet zichtbaar is toch wat kapot zijn gegaan.

Het is nu eenmaal niet mogelijk om na te gaan of een helm ooit gevallen is, zodat wat dat betreft afgeraden wordt om een tweedehands scooterhelm te kopen. Overigens zijn nieuwe scooterhelmen in allerlei prijsklassen beschikbaar, zodat het gewoon mogelijk is om een goedkope scooterhelm te kopen.

  • Juiste maat
  • Materiaal
  • Sluiting
  • Altijd nieuw kopen
  • ECE 22.05 keurmerk

Met bovenstaande tips is het alleen nog maar een kwestie van op zoek gaan naar de ideale scooterhelm. Dat kan online, waar het grootste aanbod is te vinden en keuze wordt geboden uit diverse merken en modellen.