Wanneer moet je je scooterhelm of motorhelm vervangen?

Wanneer moet je je scooterhelm of motorhelm vervangen?
24 februari 2022
Wanneer moet je je scooterhelm of motorhelm vervangen?

Er zit weliswaar geen houdbaarheidsdatum op een scooter- of motorhelm, toch zal een helm na enige tijd vervangen moeten worden. Een helm gaat nu eenmaal niet eeuwig mee. Je kunt gemiddeld 5 tot 7 jaar met een helm doen. Ongeacht de buitenschaal en de samenstelling van het binnenmateriaal is een helm na deze tijd versleten. Gebruik je de helm intensief? Dan zul je de helm sneller moeten vervangen. Wanneer de helm tekenen van slijtage begint te vertonen, is het tijd om een nieuwe scooterhelm of motorhelm aan te schaffen.

Het veelvuldig dragen van een helm, kan het slijtageproces versnellen. Na enkele jaren is een helm op. Naast de draagtijd van een helm, is een botsing of het laten vallen een belangrijke reden voor het aanschaffen van een nieuwe helm.

Redenen voor het vervangen van je helm scooter of motorhelm

Soms kan het zijn dat een helm vervangen moet worden nog voor de geadviseerde gebruiksduur. Redenen hiervoor zijn:

  • Het laten vallen van de helm
  • Het bros worden van helmmateriaal door externe omstandigheden
  • Een ongeluk

Hoe groot de impact is bij een ongeluk of bij een valpartij, is niet van belang. Zelfs kleine tikjes kunnen zorgen voor microschade. Hierdoor kan een verandering in de dempende eigenschappen van de scooterhelm of de helm voor de motor optreden. Zo verliest de buitenschaal het vermogen van energieopname om de impact bij een val op te vangen en te verdelen. Het kan echter ook zijn dat er een beschadiging optreedt aan de niet-veerkrachtige laag, zoals de binnenschaal. Dit soort beschadigingen zijn op het eerste gezicht niet zichtbaar. De motorhelm lijkt nog intact, maar in werkelijkheid kan de helm onherstelbaar beschadigd zijn waardoor de helm nog maar weinig absorberende eigenschappen heeft om een eventuele klap op te vangen.

Het schokabsorberend vermogen van de buitenschaal kan ook aangetast worden door uv-licht en de temperatuur. Dit geldt met name voor polycarbonaat helmen. Een zogenaamde weekmaker in deze helmen zorgen voor een bepaalde taaiheid die bepalend is voor de sterkte van de helm. Stel je je polycarbonaat helm te veel bloot aan zonlicht of hoge temperaturen, dan verdampt de weekmaker waardoor de helm op den duur bros wordt en minder goed beschermt.

> Veelvoorkomende vraag: is een scooterhelm ook geschikt voor op de motor?

Juiste opslag bepalend voor levensduur

Een juiste manier van je helm opbergen in een bepalende factor voor het lang genieten van je helm:

  • Vermijd dampen
    Bewaar je de helm op een plek waar ook verf- en benzinedampen ronddwalen, dan kan dit zowel het dempingmateriaal aan de binnenkant als de buitenschaal aantasten.
  • Geen handschoenen in de helm
    Aan te raden is om ook je handschoenen niet in de helm te stoppen wanneer je de helm opbergt. De binnenzijde van de helm kan namelijk ook aangetast worden door benzine, koelvloeistof, rubber en olie.
  • Bewaar je helm op een donkere plek
    Onze scooter- en motorhelmen bestaat uit polycarbonaat, polyethyleen en polyamide. De weekmaker in deze materialen zorgen voor een zeker vorm van taaiheid die op zijn beurt weer bepalend is voor de sterkte van een helm. Onder invloed van hogere temperaturen en direct uv-licht zal de weekmaker langzaam uit het materiaal verdampen. Dit heeft als gevolg dat de helm op den duur bros wordt en deze zijn dempende eigenschappen verliest.

> De Shark helm: Vandaag besteld = morgen in huis!

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension