Mag je met een scooter op het voetpad lopen?

5 juli 2021
Mag je met een scooter op het voetpad lopen?

Voor veel scooterrijders is het niet duidelijk of zij nu wel of niet op het voetpad mogen lopen. Jammer genoeg bestaat er niet een 100% sluitend antwoord op deze vraag, omdat dit per situatie verschillend kan zijn. Het uitgangspunt is dat je wèl met de scooter aan de hand mag lopen op een voetpad.

Niet steppen, wel met de scooter aan de hand

Met een scooter aan de hand lopen op het voetpad is toegestaan, maar je mag niet steppen met de scooter. Zo mag je ook niet steppen als de motor uitstaat.

  • Een step wordt volgens het wetboek niet als voertuig gezien, daarom mag je met een step wel op het voetpad steppen.
  • De scooter wordt volgens het wetboek wel als voertuig gezien, step je op een voertuig dan gelden de daarvoor geldende verkeersregels.

Steppen op een scooter, ook als deze uitstaat, betekent dat je niet op het voetpad mag lopen. Verplaatst je dan naar het fietspad. Lopend met de scooter aan de hand mag je wel het voetpad betreden.

Met scooter op voetpad

Met een scooter aan de hand ben je dus een voetganger en geen bestuurder, je hoeft dan ook geen rijbewijs te hebben om met een scooter aan de hand te lopen.

Vanaf wanneer mag je op een scooter rijden? Lees hier welke leeftijd je moet hebben om scooter te rijden.

Scooterrijden op het trottoir = boete

Een flink stuk over de stoep rijden of de stoep oprijden om je scooter gelijk tot stilstand te brengen en op slot te zetten, is een wezenlijk verschil. Toch is dat niet zo volgens de wet. Ook wanneer je een beetje gas geeft om de stoep op te komen en je je scooter direct hierna parkeert, kan dit resulteren in een boete. Blijf niet zitten op je scooter of step niet op, maar stap altijd af voordat je het trottoir opkomt.

Bekijk ook eens:

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension