Vanaf welke leeftijd mag je rijden op een scooter?

Vanaf welke leeftijd mag je rijden op een scooter?
16 februari 2022
Vanaf welke leeftijd mag je rijden op een scooter?

Een grootste entree maken op het schoolplein doe je uiteraard niet op een fiets. Tenminste, niet als het aan veel scholieren ligt. Want, waarom zou je fietsen naar school als je ook met de scooter kan? Tijd voor een scooter dus. Maar om te voorkomen dat je brugpieper in klas 1 al naar een scooter piept, zullen we uit de doeken doen vanaf welk moment je scooter mag rijden en wat je hier allemaal voor nodig hebt.

Welke vragen krijg je bij het theorie examen?

Om een scooter te besturen, is het nodig om een rijbewijs te halen: een scooterrijbewijs (of een autorijbewijs, hier zit namelijk ook een scooterrijbewijs bij). Het examen voor dit rijbewijs bestaat uit dezelfde onderdelen als een autorijbewijs, namelijk een:

 • Theoriedeel: Voordat je praktijkexamen doet, zul je je theorie examen moeten halen. Dit kan al vanaf 15,5 jaar. Met de toets laat je zien dat je de verkeersregels kent en dat je verkeersinzicht hebt. Zo kun je veilig met je scooter de weg op.
 • Praktijkdeel: bij het praktijkdeel is het de bedoeling dat je echt scooter gaat rijden. Deze tekst wordt wel pas afgenomen nadat je geslaagd bent voor het theoretische deel. Samen met je instructeur ga je naar het CBR om daar het examen te doen. Je wordt gekoppeld aan een examinator die je tijdens de 25 minuten durende rit aanwijzingen via een oortje zal geven. Indien gewenst mag je instructeur ook meerijden. Tijdens het examen wordt gelet op de volgende punten:
  • Het beheersen van de scooter
  • Veiligheid voor jezelf en andere verkeersdeelnemers
  • Ken je de verkeersregels en pas je deze goed toe?
  • Kun je met de juiste snelheid meerijden in het verkeer?
  • Je laat zien waar je met de scooter kunt rijden

Lees op rijksoverheid.nl meer over dit onderwerp.

De nieuwe leeftijd waarop je scooter mag rijden

Waar je voorheen pas vanaf je 16de mocht beginnen met het theoretische deel voor een scooterexamen, is de minimale leeftijd vanaf juni 2011 naar beneden bijgesteld. Vanaf 15,5 jaar mag je jezelf vastbijten in je scooterexamen boek. Vanaf dit moment wordt het blokken geblazen. Sluit jezelf voor even op en stamp de theorie in je hoofd zodat je uiteindelijk met opgeheven hoofd de examenruimte weer kunt verlaten. Niet lang hierna volgt je praktijkexamen bij het CBR.

Ga je beginnen met scooterrijden? Lees dan hier of spiegels verplicht zijn op een scooter óf lees meer over het onderwerp: wat zijn goedgekeurde helmen?

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension