Kan je met een scooter ook geflitst worden?

15 juni 2021
Kan je met een scooter ook geflitst worden?

Rijd je te hard met een auto, dan bestaat de kans dat je geflitst wordt. Is dit voor scooters ook zo? Veel mensen weten niet zeker of een scooter ook geflitst kan worden door een flitspaal. Hier komt men helaas pas achter wanneer men thuis een prent ontvangt.

Scooters met een geel kenteken mogen op dezelfde weg rijden als auto’s. Dit betekent dat zij in dezelfde detectielus rijden als auto’s. Wanneer een verkeersovertreding wordt gedetecteerd, kan de eigenaar van de scooter een boete op de deurmat verwachten.

Wanneer kun je geflitst worden?

Toen er nog geen kenteken op een scooters stonden, kon een scooter niet herkend worden door de flitspaal waardoor de eigenaar geen boete kon krijgen. Tegenwoordig is het voor iedere scooter en brommer verplicht om een kenteken te hebben. Mak je een overtreding, dan kan de eigenaar via het kenteken gemakkelijk achterhaald worden. Je kunt geflitst worden wanneer:

  • Je een snelheidsovertreding begaat
  • Je door rood rijdt

Het is nooit verstandig om vlammend langs een flitspaal te rijden. De kans is groot dat je daadwerkelijk geflitst wordt. Maar toch komt een boete voor veel scooterrijders vaak als een pure verassing. Omdat er een infraroodflitser in flitspalen zitten, is de flits zelf niet te zien.

Met een 2-takt scooter rijden in Amsterdam. mag dat?