- Vóór 23:45 uur besteld = morgen gratis bezorgd*
- Gratis verzending op gehele assortiment
- Kies zelf je aflevermoment & afleverplek
Zijn 2-takt scooters verboden in Amsterdam?
Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.
Vanaf 1 januari 2018 mag jouw scooter of brommer niet meer rijden in de bebouwde kom als hij niet aan de milieueisen voldoet. Het gaat hierbij om zowel 2-takt als 4-takt brommers met een DET van voor 2011.
Hoe kom ik achter de DET van mijn scooter?
De DET is de Datum Eerste Toelating. Dit is de datum waarop jouw scooter of brommer voor het eerst een kenteken heeft gekregen. De DET is terug te vinden op de site van het RDW. Je kunt daar jouw voertuig opzoeken en zo de DET achterhalen.
Waar mag ik precies niet meer rijden?
In Amsterdam mag je niet meer in de bebouwde kom rijden. Toch zijn er een aantal dorpen die uitgesloten zijn van deze regel in Amsterdam-Noord. Het gaat hierbij om Durgerdam, Ransdorp, Zunderdorp en Holysloot. Hier kun je dus nog wel gewoon rijden.
Waarom deze maatregel?
Het is al heel lang bekend dat de gemeente van Amsterdam twijfelt over het instellen van deze milieuzone. De meeste scooters stoten immers veel schadelijke stoffen uit, die met de instelling van deze zone dus niet meer uitgestoten zullen worden. Dit komt de kwaliteit van de lucht in de stad ten goede.
Verder worden de wegen natuurlijk ook een stuk veiliger doordat scooters en brommers niet meer tussen de auto's door of op het fietspad rijden. Amsterdam is al een drukke stad met veel gevaarlijk verkeer, dus deze milieuzone zal ook bijdragen aan prettig rijden in de stad.
> Een nieuwe helm voor je scooter nodig? Bekijk ons ruime assortiment en profiteer van gratis verzending!
Wat moet ik doen als ik niet meer op mijn scooter mag rijden?
Het is natuurlijk erg vervelend als je een scooter hebt waar je binnenkort niet meer op mag rijden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Natuurlijk kun je overwegen om de scooter gewoon te verkopen. Buiten Amsterdam zijn de scooters immers niet verboden, de kans is dus erg groot dat je deze nog voor een mooie prijs kunt doorverkopen. Het slimst is het om vervolgens een nieuwer model scooter aan te schaffen, welke wel gewoon mogen rijden.
Verder kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een ander soort vervoersmiddel aan te schaffen, denk bijvoorbeeld aan een elektrische fiets. Een standaard elektrische fiets geeft trapondersteuning tot vijfentwintig kilometer per uur, waardoor je ongeveer even hard gaat als een brommer met blauw kenteken. Toch hoef je geen helm (tip: kijk ook eens bij de Schuberth helmen) op, is er geen minimumleeftijd en kan je gewoon op het fietspad rijden.
Binnenkort mogen scooters en brommers die verouderd zijn dus niet meer rijden in veel gedeeltes van Amsterdam. Toch hoeft dit geen probleem te zijn als je er op tijd bij bent, je kunt je scooter makkelijk om laten bouwen of doorverkopen en een nieuwer of ander vervoersmiddel aanschaffen.
Met je snorscooter naar Amsterdam? Lees hier of een helm verplicht is tijdens het rijden op een snorscooter in Amsterdam.