Kan ik mijn helm na een val nog een keer gebruiken?

Kan ik mijn helm na een val nog een keer gebruiken?
30 december 2021
Kan ik mijn helm na een val nog een keer gebruiken?

Een helm bestaat over het algemeen uit twee schalen. Bij een val kan er beschadiging ontstaan. De beschadiging hoeft niet eens zichtbaar te zijn, maar na een val kan het wel zo zijn dat de helm schade heeft opgelopen. Dit kan zowel niet-zichtbare als zichtbare schade zijn. Gebruik dus nooit dezelfde helm na een ongeval en koop altijd een nieuwe helm.

De buitenschaal na impact

Bij een ongeluk gebeurt er veel met je helm. Veel hiervan zul je niet in de gaten hebben. Maar wanneer je de gebeurtenis in de vertraagstand zou afspelen, zou je zien wat er bij impact met de buitenschaal van je helm gebeurt. Bij een klap is dit het onderdeel van je helm dat alles opvangt en verdeeld over het oppervlak. De helm wat indeuken, maar ook weer terugveren.

> Een speed pedelec helm kopen? Bekijk ons aanbod aan goedgekeurde helmen en profiteer van gratis verzending!

De binnenschaal na impact

Wat het effect van een val op de binnenschaal is, is een ander verhaal. De binnenkant van een scooter- of motorhelm bestaat uit een zacht geëxpandeerd materiaal – meestal polystyreen of een vergelijkbaar EPS materiaal. Dit materiaal zal bij impact voor vertraging van de klap zorgen en zoveel mogelijk energie dempen en verspreiden. Waar de buitenschaal nog terugveert, doet de binnenschaal dat niet. En wanneer er een deuk in het materiaal is gekomen, zal er ruimte tussen de binnen- en buitenschaal ontstaan waardoor het dragen van de helm niet meer veilig genoeg wordt bevonden.

Laat je de helm uit je handen vallen, dan kan de binnenschaal – ook al zie je het niet - schade oplopen. Ook na een ongelukkige val van de helm is het aan te raden een nieuwe helm aan te schaffen.

> Lees hier tips voor de onderhoud van een helm.

Geen tweedehands helm gebruiken

Een tweedehands helm kopen, wordt sterk afgeraden. Immers weet je niet of de vorige eigenaar zuinig op de helm is geweest. Wanneer hij of zijn de helm heeft laten vallen, kan dit grote gevolgen hebben voor de veiligheid die een helm je kan bieden. Niemand kan immers van de buitenkant zien of er microschade is ontstaan. Nog een reden om niet een gebruikte helm van een ander te dragen, is dat de helm zich naar het hoofd van de gebruiker vormt. Een tweedehands helm zal dan ook vrijwel nooit perfect om het eigen hoofd aansluiten.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension