Hoe weet ik welke benzine ik voor mijn scooter moet tanken?

Hoe weet ik welke benzine ik voor mijn scooter moet tanken?
9 februari 2022
Hoe weet ik welke benzine ik voor mijn scooter moet tanken?

Geef je scooter bij een lege tank de noodzakelijke injectie en voeg weer wat kilometers toe aan de teller. Waar moderne motorfietsen geschikt zijn voor het gebruik van E10-benzine, geldt dat niet voor wat oudere brommers, snor- of bromscooters. Maar wat kun je dan het beste tanken? Wij hebben de oplossing.

Wanneer je niet exact weet welke brandstof in je scooter hoort, dan kun je je scooter bij een verkeerde keuze meer schade berokkenen dat je denkt. Oxidatie en roest kan het gevolg zijn van het volstoppen van de tank met een verkeerde brandstof. Wanneer je niet weet welke brandstof je nodig hebt ga je op zoek naar een on- of offline handleiding van jouw scooter.

Roest en oxidatie door gebruik van een verkeerde brandstof kunnen op hun beurt zorgen voor lekkages. Uiteraard wil je dit niet. Neem onderstaande tips ter harte om lang gebruik te kunnen maken van jouw dierbare bezit op wielen:

1. Welke benzine kan in de scooter?

Om te beginnen moet het duidelijk zijn dat niet elke soort benzine in elke scooter past. Dit zorgt ervoor dat de scooter helemaal niet meer kan rijden of kapot kan gaan. Het is gelukkig wel makkelijker dan dat het lijkt. De meeste scooters van tegenwoordig die op benzine rijden, rijden op Euro 95 E5 of Euro 98 E5.

Het verschil tussen E10 en E5 benzine is het percentage bio-ethanol. In E5 benzine zit maximaal 5 procent bio-ethanol en in E10 benzine zit maximaal 10 procent. Hoewel E10 minder schade aan het milieu aanbrengt door de lagere uitstoot C02 dan reguliere vormen van brandstof, is deze benzine wél schadelijk voor je scooter. Bij voorkeur raden wij aan om bij het tanken van de scooter te kiezen voor Euro 95 E5 of Euro 98 E5. Dit voorkomt op langere termijn namelijk schade aan je scooter. Ontdek je bij het tanken van je scooter dat je per ongeluk tóch E10 in plaats van E5 hebt getankt. Geen zorgen. Je scooter kan dit echt wel een keer verdragen. Zorg er wel voor dat je scooter niet te lang stilstaat. De benzine kan namelijk je scooteronderdelen aantasten. Je kunt er ook voor kiezen de tank bij te vullen met E5 na enkele ritjes.

Alle ins en outs over E10 en E5 vind je hier.

2. Waar kan ik zien welke benzine mijn scooter moet?

Bij aankoop van een scooter ontvangt de koper een handleiding. In deze handleiding staat vermeld wat er precies voor benzine in de scooter moet. Als de handleiding niet binnen handbereik is, is het mogelijk om de handleiding online op te zoeken. Zoek op type scooter/model in combinatie met bouwjaar.

>Ben je op zoek naar een nieuwe helm? Bekijk ons aanbod scooter- en motorhelmen. Bestel je voor 23:59 vandaag? Dan ontvang je je helm morgen!

3. Hoe zit het dan met diesel?

Dieselscooters komen niet vaak voor en worden gericht gekocht. In andere woorden, diesel scooters worden vaak gekocht door echte liefhebbers. Heb je tijdens het tanken van je scooter toch per ongeluk diesel gekozen? Zorg er dan voor dat je de motor niet start. Breng de scooter langs bij een monteur, deze kan de diesel eruit laten lopen. Zo voorkom je dat diesel zich door je benzine scooter heen verspreidt.

Andere interessante onderwerpen:

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension