Hoe maak je de binnenkant van je helm schoon?

Hoe maak je de binnenkant van je helm schoon?
24 februari 2022
Hoe maak je de binnenkant van je helm schoon?

In een scooter- of motorhelm zweet je. In de zomermaanden is dit een gegeven, maar ook in de winter zul je via het hoofd aardig wat warmte verliezen. Opgedroogd zweet zorgt niet alleen voor irritatie rond de wangen en de kin, ook het zout van al dat zweet kan een aanslag zijn op het materiaal in de helm wanneer je deze niet regelmatig onderhoudt.

Het reinigen van de helm

Heb je een helm met een uitvoerbare vulling? Dan kan je deze verwijderen en in de wasmachine gooien op maximaal 30 graden. Om krimping te voorkomen, mag de binnenvoering niet in de droger. Heb je een motor- of scooterhelm met een vaste binnenvoering? Dan kun je de volgende tips opvolgen voor het reinigen van de binnenzijde van de helm:

  1. Uitspoelen: om de binnenkant van de helm schoon te maken spoel je de helm eerst uit met warm water, let hierbij op de temperatuur van het water. Het is beter voor de helm om geen ijskoud of gloeiend heet water te gebruiken.
  2. Insoppen:Gebruik je een agressief middel – denk aan anti-roos shampoo -, dan kun je het materiaal aardig aantasten Gebruik dus bij voorkeur een milde shampoo om de helm in te soppen. Denk hierbij aan babyshampoo. Masseer de shampoo goed in met een zachte borstel. Na het insoppen kun je de helm uitspoelen met warm water, zorg hierbij dat er geen shampoo meer achterblijft door (zelfs als je geen shampoo meer ziet) nog een paar minuten te blijven spoelen.
  3. Drogen: maak de buitenkant van de helm droog zodat er geen waterdruppels achterblijven, als waterdruppels opdrogen kunnen deze doffe vlekken achterlaten. Laat de helm nu lange tijd drogen, en ook hierbij wil je niet met te extreme temperaturen werken. Droog de helm op kamertemperatuur, eventueel met een ventilator op de helm gericht om het proces te versnellen.

Benieuwd naar welke benzine in welke scooter/motor moet? Lees het artikel.

Helmen om makkelijk schoon te maken

In een gesloten helm hoopt zich meer warmte op. Een herkenbaar beeld zullen de wit uitgeslagen bandjes zijn van je helm na een lange rit. Schoonmaken is dan een logische stap. Maar ook als je niets ziet aan de binnenkant van je helm, is een onderhoudsbeurt voor een langere levensduur een vereiste. Na verloop van tijd zal er namelijk aardig wat zweet achterblijven in de bandjes, de binnenschaal en de wangstukken van je helm. 

Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je helmen kopen met een uitneembare voering. Hierdoor kun je bij het schoonmaken van de binnenkant de voering uit de helm halen en deze wassen. Het is minder werk om schoon te krijgen dan een helm met een vaste voering. Bovendien droogt een verwijderbare voering sneller. Als je al een helm hebt zonder uitneembare binnenvoering kun je een helmmuts dragen zodat je minder vaak de helm hoeft schoon te maken.

> Welke helm voor snorfiets heb je nodig? Neem contact met ons op en we helpen je verder. Want naast een scooter-, motor-,  brommer- en speed pedelec helm verkopen we ook snorfietshelmen.