Hoe lang moet je een scooter warm rijden?

3 augustus 2021
Hoe lang moet je een scooter warm rijden?

Iedereen wil zijn of haar nieuwe scooter zo lang mogelijk in topconditie houden. Aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Wanneer de temperaturen dalen, is het aan te raden je koude motor met wat respect te behandelen. Rijd rustig weg en rijd je motor warm.

Wat is warm rijden?

Warm rijden zorgt ervoor dat de scooter zo min mogelijk beschadigt bij een koude start (starten met een koude motor). Dit betekent dat de scooterrit rustig moet beginnen. Zodra de scooter goed is opgewarmd, is het minder schadelijk voor de scooter om flink gas te geven.

Herken een koude motor

Als de thermometer op het dashboard aangeeft dat de motor warm is, duurt het zeker nog 10 minuten tot je volledig het gaspedaal kunt indrukken zonder motorschade op te lopen. Dit komt omdat de koelwatertemperatuur geen goede graadmeter is om te bepalen of de motorolie op temperatuur is. Ook de motorolie moet warm genoeg zijn om klaar te zijn voor het echte werk. Staar je dus niet blind op de temperatuur op het dashboard. Deze geeft enkel de koelwatertemperatuur aan en niet de temperatuur van de motorolie.

> Een nieuwe scooterhelm kopen? Bekijk ons ruime assortiment en profiteer van gratis verzending!

Stationair draaien van de scooter, wel of niet goed?

Men denkt wel eens dat het ter plaatse laten draaien (stationair draaien) van de motor een goede manier is om de olie te verwarmen. Helaas gaat het opwarmen op deze manier heel langzaam, omdat de motor haast geen inspanning hoeft te leveren. Naast dat de motor zo wel heel langzaam warm wordt, is het ook nog eens slecht voor het milieu en voor jezelf. Een koude motor heeft namelijk een minder goede verbranding. Dit zorgt voor slechte uitlaatgassen en extra benzine om de minder goede verbranding op te heffen. Dit betekent:

  • Een verlies voor het milieu
  • Een verlies voor je gezondheid
  • Een verlies voor je portemonnee

Anders is dit wanneer je gewoon rustig de weg op gaat. Met een laag toerental en rustig optrekken zorg jij ervoor dat er geen schade aan het motorblok ontstaat. De tijd die nodig is om warm te rijden verschilt per seizoen.

 Helm afdoen tijdens het tanken. Wel of niet doen? Lees het hier!

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension