Helm op of af bij het tankstation

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Zet jij je helm wel of niet af tijdens het tanken? De meeste mensen weten niet dat het in veel gevallen verplicht is een helm af te zetten, maar in welke situaties is dit wel verplicht en in welke situaties niet?

Het afzetten van je motorhelm is beleefd

Het is beleefder om een motorhelm af te zetten bij een bezoek aan een tankstation dan om deze op te houden. Er is wel een verschil tussen het ophouden van verschillende typen helmen. Het ophouden van een integraalhelm wordt vaak als asociaal gezien, omdat je gezicht daarbij niet goed zichtbaar is. Daar komt nog bij dat sommige motorrijders een spiegelend vizier hebben waardoor de drager van de helm helemaal niet meer te identificeren is.

Anderzijds kun je bij een systeemhelm het kinstuk en het vizier omhoog klappen, waardoor je gezicht goed zichtbaar is. Met een integraalhelm is het vizier omhoog doen onvoldoende om niet ongebeleefd over te komen. Bij een integraalhelm zit het kinstuk ook voor je mond, waardoor je minder goed verstaanbaar bent en mensen je mond niet zien bewegen.

> Een nieuwe helm nodig? Bekijk onze motorhelmen!

Heb je een identificatieplicht?

Als je bijvoorbeeld sigaretten koopt moet de verkoper je kunnen identificeren, en met een helm op gaat dit lastig. De verkoper zal je dus vragen om je helm af te zetten, doe je dit niet dan zal de verkoper je geen sigaretten verkopen.

Je kunt ook verkopers tegenkomen welke je helemaal niet willen bedienen, net zoals een verkoper telefonerende mensen niet helpt. Het is niet wettelijk vastgelegd dat je niet mag bellen als je met een verkoper in gesprek bent, tòch kan de verkoper besluiten je niet te willen helpen tot je het telefoongesprek hebt beëindigd. Op camerabeelden kun je niet goed geïdentificeerd worden met een helm op wanneer je iets zou stelen of weg zou rijden zonder te tanken. Bedenk ook dat een tankstation geen openbaar terrein is maar privéterrein.

> meer weten over een intern zonnevizier? Lees het hier.

De uitzondering op de (fatsoens)regel

Tijdens het tanken bij een onbemand tankstation, waarbij je via een pinautomaat kunt tanken, kun je een integraalhelm wel ophouden. Dit wordt niet als onfatsoenlijk gezien omdat je geen interactie met een verkoper hebt.

De keuze is dus aan jezelf of je de helm wel of niet af doet tijdens het tanken, maar bedenk wel dat de pompbediende ook de keuze heeft je pas te helpen als je helm af is.

> Gratis verzending op het gehele assortiment Shark Raw helmen!

> De Schuberth helm: vandaag bezorgd = morgen in huis!