Wie krijgt de boete als een passagier geen helm draagt?

Wie krijgt de boete als een passagier geen helm draagt?
7 januari 2022
Wie krijgt de boete als een passagier geen helm draagt?

Iemand achterop nemen op de scooter of motor kun je niet zonder de passagier van een helm te voorzien. Het is immers bij wet verboden zonder helm op een scooter en motor te zitten. Dit geldt ook voor degene die achterop zit.

Wie moeten er allemaal een helm dragen in het verkeer

Zowel bestuurders als passagiers van tweewielige motorrijtuigen zijn kwetsbaar op de weg. Zeker wanneer je deze weg deelt met auto’s, vrachtwagens en bussen. Belangrijk is dus om de juiste bescherming te dragen. Denk hierbij aan een motorpak, maar ook aan een scooter- of motorhelm. Deze zijn niet alleen van cruciaal belang voor de veiligheid, ze zijn volgens de wet óók verplicht voor:

  • Bromfietsers;
  • Motorrijders;
  • en hun passagiers.

Kortweg geldt de helmplicht voor alle rijtuigen die harder kunnen dan 25 km/u en voorzien zijn van een geel kenteken. Hier vallen ook quads en speed pedelecs onder.

Ook helmplicht voor de snorfiets met blauw kenteken

Als snorfietser staat het je vrij om een helm te dragen. Nodig is dit niet. Nóg niet. Per 1 juli 2022 zal de helmplicht ook voor snorfietsers en hun passagiers gelden. In grote steden als Amsterdam geldt de helmplicht voor voertuigen met een blauw kenteken vanaf april 2021.

Wanneer een passagier op een tweewielig motorrijtuig dat harder gaat dan 25 km/u – en per 1 juli 2022 op een snorfiets – geen helm draagt, kan dit een boete opleveren. Niet alleen staat in de wet opgesteld dat een passagier een helm draagt, ook dient de helm goed te passen en met een sluiting op het hoofd bevestigd worden. Verder is het van belang dat de helm over een ECE 22.05 keuringsteken beschikt. Wanneer de regels voor de helmplicht worden verbroken – bijvoorbeeld wanneer de helm half over het hoofd wordt gedragen - kan er een boete opgelegd worden. De boete wordt uitgeschreven aan de passagier.

Wie is er aansprakelijk bij een boete

Er zit echter wel een verschil in aansprakelijkheid van de bestuurders van het rijtuig. Mocht de bijrijder 12 jaar of jonger zijn, dan betekent dit dat de verantwoordelijkheid volledig bij de bestuurder van het voertuig ligt. Mocht de passagier jonger dan 12 jaar zijn, dan betaalt de bestuurder de boete. De verantwoordelijkheid voor het dragen van een helm ligt bij passagiers ouder dan 12 bij henzelf. Dat meldt politie.nl.

Andere interessante producten:

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension