Wat zijn de voor- en nadelen van een systeemhelm?

Wat zijn de voor- en nadelen van een systeemhelm?
9 februari 2022
Wat zijn de voor- en nadelen van een systeemhelm?

Een systeemhelm is een populaire helm onder motorrijders, maar niet iedereens voorkeur gaat uit naar deze helm. De voor- en nadelen van een systeemhelm op een rijtje zetten, kan voor jou veel duidelijkheid bieden. Belangrijk bij de keuze voor een nieuwe helm is dat je altijd het doel van gebruik in je achterhoofd houdt. Iemand die met grote snelheden over snelweg raast, zal de voorkeur geven aan een systeemhelm. Terwijl iemand die houdt van plattelandsritjes meer gebaat is bij een jethelm. Houd het doel van gebruik voor ogen, maar let ook op zaken als comfort en een goede pasvorm.

Het ontstaan van de systeemhelm

In beginsel zijn systeemhelmen ooit bedacht voor gebruik door de politie. De wens om eenvoudiger te communiceren met collega’s of wegovertreders lag ten grondslag aan de komst van helm waarmee met een eenvoudige beweging het kinstuk volledig opengeklapt kan worden. Gelukkig is de helm niet alleen voorbehouden aan de politie en hebben ook burgers de mogelijkheid een systeemhelm aan te schaffen waarmee ze open kunnen communiceren.

Voordelen van een systeemhelm

Hebben we het over een systeemhelm, dan hebben we het over een integraalhelm en jethelm in één. De helm omsluit het hoofd volledig. Het is aan jou om te bepalen of je ‘open’ of ‘dicht’ rijdt. Daar komen we meteen aan bij het eerste voordeel: je kunt het kinstuk openklappen op de momenten dat jij dat nodig vindt. Maak je een rit door de stad, dan klap je het kinstuk open. Rijd je echter op de snelweg, dan klap je het kinstuk juist weer dicht. Maar dat is niet het enige voordeel van de systeemhelm. Andere voordelen zijn:

  • Veel brildragers kiezen voor een systeemhelm, omdat een bril op- en afzetten met deze helm stukken gemakkelijker gaat dan bij een integraalhelm
  • Een systeemhelm biedt veel ventilatie wanneer het kinstuk naar achteren wordt geklapt
  • Er is een breed en gevarieerd aanbod systeemhelmen met unieke eigenschappen – zonnevizier, inbouw van communicatieset, een luxe ventilatiesysteem

Nadelen van een systeemhelm

Elk helm heeft zijn voors en tegens. Waar de één profijt heeft van een opengeklapt kinstuk, zal dit voor een ander geen toegevoegde waarde hebben. Om een weloverwogen keuze te maken voor je nieuwe motorhelm, noemen we óók de nadelen van een systeemhelm op:

  • Je zal winderuis en omgevingslawaai harder horen dan wanneer je een integraalhelm op hebt tijdens het rijden
  • Het veiligheidskeurmerk geldt vaak alleen als de helm dicht is
  • Het mechanisme van dit systeem maakt systeemhelmen wat groter en zwaarder
  • Deze helm bestaat uit twee delen en is daardoor iets minder veilig dan een integraalhelm
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension