Wat zijn de verschillen tussen jethelmen & integraalhelmen?

Wat zijn de verschillen tussen jethelmen & integraalhelmen?
25 maart 2022
Wat zijn de verschillen tussen jethelmen & integraalhelmen?

Een open helm, een dichte helm, of een semi dichte helm. Voor de vele motorritjes die nog in het verschiet liggen zul je een helm moeten aanschaffen die jou het meeste aanspreekt. Echter is de keuze voor een bepaald type helm niet alleen afhankelijk van je wensen voor het design, maar ook van de mate van gebruik van de helm en de soort ritjes die je maakt.

Een motorrijder die houdt van avontuurlijke tochten en grote snelheden, kiest bij voorkeur voor een helm die het hoofd volledig omsluit. Iemand die enkel in de stad rijdt voor woon-/werkverkeer zal met een helm met open karakter prima uit de voeten kunnen. Daar komen we meteen aan bij het meest opmerkelijke verschil tussen een integraalhelm en een jethelm: De vormgeving. Een motorrijder die houdt van avontuurlijke tochten en grote snelheden, kiest bij voorkeur voor een helm die het hoofd volledig omsluit. Iemand die enkel in de stad rijdt voor woon-/werkverkeer zal met een helm met open karakter prima uit de voeten kunnen. Daar komen we meteen aan bij het meest opmerkelijke verschil tussen een integraalhelm en een jethelm: De vormgeving.

Integraalhelm

Deze helm zorgt voor een maximale bescherming en is het meest geschikt voor coureurs op het circuit, maar ook voor motorrijders die lange afstanden op snelwegen afleggen en houden van avontuurlijke (off) road ritten. Doordat deze helm uit één deel bestaat, kun je deze niet zomaar openklappen - zoals dat bij een systeemhelm wel kan. Wel kun je uiteraard het vizier omhoog schuiven. Een ander groot verschil met een jethelm gaat om de hoeveelheid windruis die een integraalhelm tegenhoudt. Van dit verschijnsel zul je vast al eens gehoord hebben, misschien wel letterlijk onder je helm. Het geluid van windruis kan qua decibels aardig oplopen wanneer je met hoge snelheden over de weg raast. Uiteraard heb je daar bij een gesloten helm minder last van dan bij een open helm.

  • De hoogste mate van bescherming
  • De helm bestaat uit één stuk
  • Altijd uitgerust met een vizier dat je omhoog kunt schuiven
  • Deze helm laat het minste windruis door

Jethelm

Onder jethelmen vallen retro helmen, pilotenhelmen of open helmen met een aerodynamisch design. Hetgeen wat deze helmen gemeen hebben is het ruime gezichtsveld doordat de gezicht vrij is. Juist dát is hetgeen wat motorrijders aan de helm aanspreekt. De vrijheid die een open gezichtsveld met zich meebrengt. Daarbij geniet je door de open helm van optimale ventilatie, wat de helm ideaal maakt voor warmere dagen. Toch zullen niet alle motorrijders voor deze helm kiezen. Rijd je graag met vliegende vaart, dan zal een integraalhelm de beste bescherming bieden. Zet je de helm alleen voor stedelijk gebruik, dan is een jethelm voor jou de juiste keuze. Deze helmen zijn er in verschillende soorten; van het ontbreken van een vizier, tot een vizier dat hele het gezicht bedekt.

  • Helm met een ultiem gevoel van vrijheid
  • Optimale ventilatie
  • Met of zonder vizier