Wat zijn de beste navigatiesystemen voor scooters?

Wat zijn de beste navigatiesystemen voor scooters?
3 mei 2022
Wat zijn de beste navigatiesystemen voor scooters?

Je scooter wordt niet enkel gebruikt om je van punt A naar B te brengen. Je zult vaak genoeg voor je plezier op de scooter zitten. Zowel voor plezierritjes als voor dagelijks gebruik is het prettig om gebruik te kunnen maken van scooternavigatie. Waar moet je op letten als je een navigatiesysteem koopt dat je specifiek wil gebruiken voor je scooter? En zijn er merken die hier hun specialiteit hebben van gemaakt?

Een ding wat zeker is, is dat geen van de aanbieders van navigatiesystemen navigatieapps of routesystemen specifiek voor de scooter hebben bedacht. Hierdoor kan het voorkomen dat je met je scooter op N-wegen terecht komt wanneer je de autoroute gebruikt. Kies je voor fietsnavigatie, dan kun je met je scooter wel eens per ongeluk op fietspaden terecht komen. Dit is prima wanneer je scooter buiten de randstad snelheden tot 25 km/u maakt. Rijd je harder, dan zal je binnen de bebouwde kom op autowegen moeten rijden. Aangezien het aan specifieke kaartsoftware ontbreekt voor motorfietsen, zul je zelf de routes voor fietsers en auto’s moeten onderscheiden. Voor motoren bestaat wel specifieke navigatie.

Installatie op je scooter

Wat de installatie op je scooter betreft is het belangrijk dat je navigatie:

  • Makkelijk te installeren is op je scooter. Er mag geen gevaar zijn dat het navigatiesysteem makkelijk loskomt en valt
  • Tegen alle weersomstandigheden kan. Je navigatie moet waterproof zijn en tegen kou kunnen, maar ook in de zon moet het scherm duidelijk zichtbaar blijven
  • Te bedienen is met handschoenen. Want veel scooterchauffeurs dragen speciale handschoenen om te rijden. Je navigatie moet zo ingesteld zijn dat hij makkelijk te bedienen is met handschoenen

Gebruiksgemak

Wat het gebruiksgemak betreft, is het belangrijk dat je scooternavigatie:

  • Live verkeersinformatie doorspeelt
  • Je snelste route kan weergeven of desgewenst eerder kiest voor de mooiste route voor bijvoorbeeld road trips
  • Routes kan opslaan of je de mogelijkheid biedt om routes te uploaden
  • Audionavigatie voorziet tot in de helm, ook hier dient je helm aangepast te zijn met een Bluetooth functie

Gespecialiseerde merken

Merken die zich toespitsen op de gespecialiseerde navigatie voor scooters zijn onder meer TomTom, Garmin en Interphone. Het zijn merken die continue onderzoek doen om hun producten te verbeteren.

Ook interessant voor jou: