Wat voor eisen worden er aan een brommerhelm gesteld?

Wat voor eisen worden er aan een brommerhelm gesteld?
3 februari 2022
Wat voor eisen worden er aan een brommerhelm gesteld?

Er bestaat geen twijfel over de bescherming die een helm biedt tijdens het motorrijden. Waar wel twijfel over bestaat is de helmplicht. Rijd je brommer? Dan zul je standaard een helm dragen. Welke helm je kiest is om het even, zolang de helm maar voldoet aan de Europese ECE- norm en deze op een deugdelijke manier gedragen kan worden.

Kies je een helm voor je brommer? Dan heb je de keuze uit verschillende helmen. Helmen worden opgedeeld in 3 hoofdcategorieën:

Welk type helm je kiest is afhankelijk van je vervoermiddel – een motorrijder dat hoge snelheden rijdt kiest bij voorkeur vaker voor een integraalhelm dan een jethelm – en je persoonlijke smaak. Toch zul je bij het aanschaffen van een nieuwe helm ook met iets anders rekening moeten houden. Een keurmerk bijvoorbeeld. Ook zul je rekening moeten houden met een goed zittende helm. Een losse helm kan je naast onveilige situaties, ook een boete opleveren.

> Op pad met de scooter? Bij ons vind je ook een scooterhelm goedkoop mét gratis verzending. 

Keurmerk

Wanneer je een nieuwe brommerhelm op het oog hebt, is het belangrijk om na te gaan of deze is voorzien van een ECE-keurmerk. Een ECE-keurmerk vertelt of je brommerhelm de veiligheidskeuring heeft doorstaan. Een goedgekeurde helm herken je aan het label op de kinriem. Hier staat een E met hierachter een volgnummer. Dit nummer geeft weer in welk land de helm is getest. Per 1 januari 2023 geldt de snorfiets helmplicht. Dit betekent dat je op de snorfiets ook een goedgekeurde helm moet dragen. 

Een goede pasvorm

Een brommerhelm dient op een deugdelijke manier te worden gedragen. Dat betekent dat de kinband vastgemaakt moet worden en dat de helm recht op het hoofd geplaatst moet zijn. Een helm die half over het hoofd geschoven zit omdat er bijvoorbeeld slechts een klein eindje gereden gaat worden, voldoet in dat opzicht niet aan de eisen van de wijze waarop een brommerhelm in het verkeer gedragen dient te worden. Met een meetlint is het mogelijk om 2,5 cm boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten. Daarna kan de matentabel geraadpleegd worden om de juiste maat te bepalen.

Persoonlijke eisen

Overigens is het ook nog een eis dat een brommerhelm goed passend is en het is in dat opzicht een belangrijk punt om de juiste helmmaat te bepalen. Nu is het bepalen van de helmmaat niet alleen belangrijk omdat daarmee een goed passende helm gekocht kan worden. Het is tevens belangrijk doordat een te ruime brommerhelm minder bescherming in vergelijk met een goed zittende helm biedt doordat er ruimte zit tussen het hoofd en de binnenschaal. Met een meetlint is het mogelijk om 2,5 cm boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten. Daarna kan de matentabel geraadpleegd worden om de juiste maat te bepalen.