Waarom hebben veel helmen een Italiaanse vlag?

Waarom hebben veel helmen een Italiaanse vlag?
13 december 2021
Waarom hebben veel helmen een Italiaanse vlag?

Als je om je heen kijkt, dan zie je dat een groot deel van de helmen een opdruk van de Italiaanse vlag bevat. Maar waarom is dat zo? Is daar wel een verklaring voor of is het toevallig? We zijn voor je op onderzoek gegaan en leggen het graag aan je uit!

Een Vespa is het symbool van Italiaanse finesse. Maar inmiddels zie je de Italiaanse tricolore allang niet meer alleen op de bekende en zeer populaire helmen voor Vespa scooters. Met de toevoeging van de Italiaanse vlag aan een helm maak je een statement. Een kleintje. Of een grote met helmen waar de Italiaanse vlag prominent aanwezig is.

Het is niet geheel toevallig dat je in het straatbeeld veel helmen ziet met een Italiaanse vlag. Veel premium helmen zijn immers van Italiaanse makelaardij. Dit komt omdat er maar weinig landen ter wereld zijn waar scooter rijden zo in de cultuur zit ingebakken als in Italië. Het begon allemaal bij de behoefte naar eenvoudigere vervoersmiddelen in de jaren na de tweede wereldoorlog.

De geschiedenis van de Vespa scooters

Toen Italië na de Tweede Wereldoorlog in puin lag, zag vliegtuigfabrikant Piaggio zijn kans. Eerder maakte hij in Amerika kennis met eenvoudige scooters die daar zeer populair waren. Hij besloot de vliegtuigindustrie links te laten liggen en een start te maken met de productie van scooters. Voor de eerste prototypes werd door ingenieur Renzo Spolti vliegtuigonderdelen gebruikt waardoor het ontwerp er nog wat primitief uitzag. In eerste instantie werd de scooter door het publiek gedoopt tot lelijk eendje, ofwel “Paperino”. Toen luchtvaartingenieur D‘Ascanio het productiestokje overnam en het lelijke eendje met wat kleine aanpassingen opnieuw op de markt werd gebracht, zou Piaggio de volgende woorden hebben gezegd; “Sembra una vespa!”, ofwel “Dat ziet eruit als een wesp!”. Dit was de geboorte van de Vespa hoe wij die nu kennen.

Vespa meer dan scooters

Vespa is veel meer dan alleen een merknaam voor scooters. Vanaf 1957 tot aan 1961 heeft Piaggio ook kleine auto’s gemaakt, zoals de Vespa 400. Het merk is in korte tijd erg groot geworden. Dit zou dan ook de meest logische verklaring zijn, waarom dat er op de helmen vaak een Italiaanse vlag te vinden is: de hoge mate van populariteit.

Een nieuwe kleur op je helm? Kijk hier hoe je een helm overspuit!