Uitlaat van de scooter is te warm: wat kan de oorzaak zijn

15 juli 2021
Uitlaat van de scooter is te warm: wat kan de oorzaak zijn

Wanneer je lange afstanden rijdt, wordt de uitlaat van een scooter warm. Logisch. Er stroomt immer hete lucht door de uitlaatbocht. Het is pas een probleem wanneer je niet te maken hebt met warmte, maar met hitte. Een gloeiende uitlaat kan voor kapotte scooteronderdelen zorgen. Gelukkig kan er iets aan gedaan worden.

uitlaat scooter wordt erg warm

Het probleem ligt niet altijd aan de uitlaat

De meest belangrijke functie van een uitlaat is een gasdichte afvoer van verbrandingsgassen. Uiteraard voert de uitlaat ook hitte af. Wanneer er iets in de weg zit, kan de temperatuur in een uitlaat behoorlijk oplopen. Denk aan temperaturen tussen de 700 en 900 graden. Maar gek genoeg hoeft het probleem van een hete uitlaat niet altijd aan de uitlaat zelf te liggen. Er zijn ook andere aanwijsbare oorzaken:

 • Opvoeren van de scooter
  Wanneer er meer kracht uit de scooter wordt gehaald dan deze oorspronkelijk kan geven zorgt dit voor meer warmte in de motor én uitlaat. Breng de scooter weer terug naar de originele staat om het probleem te verhelpen
 • Verkeerd afstellen van de uitlaat
  De motor kan niet gekoeld worden wanneer de uitlaat verkeerd is afgesteld. De hitte die daar ontstaat wordt dan doorgestuurd naar de uitlaat. Het gevolg hiervan is een erg warme uitlaat. In dit geval zal de motor zelf ook erg warm zijn. Breng je scooter naar de garage om dit probleem te verhelpen.
 • Het ontstekingstijdstip is niet goed ingesteld
  Hierdoor zal er pas ontbranding plaatsvinden zodra de uitlaatpoort open staat. Het gevolg hiervan is dat er dan brandbare stof in de uitlaat terecht kan komen. Een vlam in de uitlaat dus. Dit is erg gevaarlijk. Ga direct naar de garage bij een vermoeden hiervan.
 • Een andere oorzaak is koolaanslag
  Er zit dan veel kool aan de binnenkant van de uitlaat. De uitlaat dient dan los gemaakt te worden en, los van de scooter, verwarmd te worden. Vervolgens zal het mogelijk zijn om met een hamertje voorzichtig de kool los te slaan van de wanden. Daarna kan de kool uit de uitlaat gehaald worden om tot slot de uitlaat weer terug te zetten op de scooter. Ga altijd naar een vakkundige garage of specialist die dit voor je kan oplossen.

Twijfels? Ga naar een garage

Er gebeuren meerdere processen in een scooter die ervoor zorgen dat de uitlaat erg warm kan worden. Het warm worden van de uitlaat van de scooter is normaal na een stuk rijden. In sommige gevallen gaat de uitlaat gloeien van de hitten. Laat een specialist er naar kijken!

Veel voorkomende vraag: hoe zet ik mijn scooter goed op slot?

Bekijk ook eens: