Motorhelm schoonmaken: hoe doe je dat?

Motorhelm schoonmaken: hoe doe je dat?
18 maart 2022
Motorhelm schoonmaken: hoe doe je dat?

Een motorhelm zorgt goed voor jou. Zorg ook goed voor je motorhelm. Bij veelvuldig gebruik van een motorhelm is een regelmatige onderhoudsbeurt noodzakelijk. Door de helm eens in de zoveel tijd schoon te maken draag je bij aan een langere levensduur van de helm. Met de volgende onderhoudstips zorg jij ervoor dat je motorhelm er weer stralend uitzien. Zowel aan de binnen- als buitenkant.

Buitenkant motorhelm schoonmaken

De buitenkant van de motorhelm wordt door het dragen en ermee te rijden vuil. Gelukkig is het heel gemakkelijk om de buitenzijde schoon te maken.

 • Buitenschaal schoonmaken
  Als er geen sprake is van hardnekkig vuil en stof op een motorhelm, dan volstaat het om met een beetje water en een doekje te buitenkant van de helm af te nemen. Mocht het zo zijn dat de motorhelm lange tijd niet is schoongemaakt of er hardnekkig vuil opzit door vele vliegjes, dan is het raadzaam de buitenkant even te laten weken. Dat kan door een doek nat te maken en deze gedurende een periode van tien tot twintig minuten over de buitenkant van de helm te draperen. Hierdoor zou het vuil los moeten laten en veeg je het zo weg.
  Indien het gebruik van water alleen niet toereikend is voor het schoonmaken van de motorhelm, dan kan je een speciale helmreiniger gebruiken.
 • Helmvizier schoonmaken
  Ga je het vizier schoonmaken, dan kan het handig zijn om deze eerst te demonteren. Gebruik vervolgens een vochtige doek om het vuil te verwijderen. Merk je dat het vuil hardnekkig is en een vochtige doek niet voldoende, dan kan een vizierreiniger uitkomst bieden. Let op dat je nooit aan de binnenkant van je vizier spuit. Zeker niet wanneer je daar een pinlock hebt zitten. De binnenkant van het helmvizier maak je bij voorkeur schoon met lauw water en een microvezeldoekje. De reden hiervoor is dat veel viziers beschikken over een anticondenslaag dat aangetast wordt wanneer je (agressieve) schoonmaakmiddelen gebruikt.
 • Ventilatiegaten en moeilijk bereikbare onderdelen schoonmaken
  Gebruik voor de lastig bereikbare plekken en ventilatiegaten een zacht borsteltje en lauw water om vuil te verwijderen. Dit doe je heel eenvoudig met een tandenborstel. Een wattenstaafje kan ook voldoende zijn

> Beenkleed scooter of scooterhelm kopen? Nu met gratis verzending!

Binnenkant motorhelm schoonmaken

De binnenzijde van de motorhelm heeft uiteraard ook heel wat te verduren. Na enkele tijd kan het interieur van je motorhelm onder invloed van zweet gaan ruiken en vuil worden. Gebruik je haargel dan zal je de voering iets vaker schoon moeten maken.

> Bekijk de HJC helm: Verzending = gratis!

Binnenvoering schoonmaken

Het interieur – inclusief wangstukken – is bij veel motorhelmen uitneembaar. Deze onderdelen kun je door de wasmachine laten reinigen. Er wordt aangeraden om de voering niet hoger dan 30°C te wassen. Ook is het onverstandig om de voering in de droger te gooien. Heb je een helm waarvan je de voering niet kunt verwijderen of wil je liever een alternatieve manier van schoonmaken proberen? Kies dan voor een interieurspray speciaal voor motorhelmen. Spray de binnenvoering in en haal het vuil met een zachte doek of borstel weg.

Kinriem schoonmaken

Ook de kinriem wordt na verloop van tijd vuil. Hiervoor kan het beste een nat doekje worden gebruikt om het vuil er zo op een gemakkelijke manier af te halen.

Ben je van plan om een verre reis te maken met de motor? Lees hier meer over hoe je een motorhelm kan meenemen in het vliegtuig.