Is een scooterhelm ook geschikt voor op de motor?

Is een scooterhelm ook geschikt voor op de motor?
11 februari 2022
Is een scooterhelm ook geschikt voor op de motor?

Er bestaat voor de wet geen verschil tussen een scooterhelm en een motorhelm. Dat betekent dat een scooterhelm in principe geschikt is om te dragen tijdens het rijden op een motor. Helmen die te koop worden aangeboden als scooterhelmen kunnen dan ook net zo goed als motorhelmen worden beschouwd. Andersom geldt hetzelfde.

Diverse beschikbare helmen

De ene helm biedt meer comfort dan het andere type. De keuze voor een helm is vaak afhankelijk van het doel waarvoor je de motor gebruikt. Ofwel van het rijgebruik. Je hebt de keuze uit verschillende helmen:

 • Een jethelm
  Een jethelm is een uitstekende keuze voor plezierritjes in een stad of kortere afstanden van huis naar werk, school of winkels. Een jethelm biedt het voordeel een vrij zicht te bieden. Dit is prettig in de zomer. In de winter is het wat minder comfortabel. De keuze voor een fashion helm kan worden gemaakt als de voorkeur wordt gegeven aan het model van een jethelm, maar dan in combinatie met een vizier. Een fashion helm past bijvoorbeeld perfect bij een scooter in de retrostijl.
 • Een systeem- of integraalhelm
  Rijdt je regelmatig langere afstanden waar de gemiddelde snelheid hoog ligt, dan wordt aangeraden om met een integraalhelm of systeemhelm te rijden. Een systeemhelm beschikt over een opklapbaar kinstuk dat je bij een tussenstop gemakkelijk open kan klappen. Bij een integraalhelm is het hele hoofd omsloten en zit het kinstuk vast.
 • Een crosshelm
  Als er aan motorcross wordt gedaan, dan kan aangeraden worden om een speciale crosshelm aan te schaffen die over andere eigenschappen beschikt als een systeemhelm en integraalhelm. Het verschil is o.a. herkenbaar aan de klep waarmee de crosshelm is uitgerust en aan het kinstuk dat verder naar voren staat. Ook biedt een crosshelm meer ruimte biedt tussen kin en kinstuk.

Motorhelm en scooterhelm: RVV 1990 (artikel 60)

In artikel 60 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 is opgenomen voor welke voertuigen het verplicht is om een helm te dragen en voor welke voertuigen die verplichting niet geldt. Sinds 1 januari 1975 is het voor bromfietsers en passagiers verplicht om een helm te dragen. 

Een scooterhelm dient net als een motorhelm wel over een keurmerk te beschikken. Het keurmerk wordt toegekend aan de hand van Europese normen. Het ECE 22.05 keurmerk is bij een helm voor scooters of motoren te herkennen aan de letter E met daarachter een nummer. Het nummer staat voor het land, waarin de keuring van de helm heeft plaatsgevonden.

Bij de keuze voor een scooterhelm of motorhelm kan rekening worden gehouden met:

 • Een comfortabele pasvorm
 • Het materiaal van de buitenschaal
 • Kleur en design

Naast bovenstaande voorkeuren, zal er bij het uitzoeken van een nieuwe helm ook rekening gehouden moeten worden met de juiste helmmaat. Deze bepaal je door je hoofdomtrek op te meten. Dit doe je met een meetlint. Houd het meetlint 2,5 cm boven de wenkbrauwen en meet de omtrek van je hoofd. Lees in de tabel de bijbehorende helmmaat af.

> Op zoek naar een helm voor je speed pedelec fiets? Kies bij ons een goedkope speed pedelec helm uit het assortiment en profiteer van gratis verzending!

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension