Hulp bij vastzittende remmen bij je scooter

18 augustus 2021
Hulp bij vastzittende remmen bij je scooter

Niets vervelender dan een plotselinge ‘wielklem’ wanneer je onverwachts moet remmen. Wanneer je voelt dat je scooter niet meer vooruit wil, kan er wel eens iets mis zijn met je remmen. Lees hieronder de veelvoorkomende oorzaken en oplossingen.

Elke scooter een andere rem

Niet elke scooter heeft dezelfde soort rem. In dit artikel richten we ons op drie verschillende remmen:

  • Kabelremmen, te herkennen aan de kabel onder het centrum van het wiel
  • Schijfremmen, dit zijn de grote zilverkleurige schijven die tegen het wiel aanzitten
  • Trommelremmen, dit is een soort ronde broodtrommel die in het wiel zit

Wat te doen bij veel roest op de remmen?

Ouderdom en roest zijn vaak de oorzaak van slijtage aan een scooter. Met name roest heeft veel invloed op de kwaliteit van de remmen op de scooter. Oliën kunnen helpen bij het oplossen van roest. Vermijd het gebruik hiervan op de remmen zelf. De olie zal ervoor zorgen dat de remmen glad kunnen worden en dus alsnog niet meer werken.

remmen zijn vastgeroest

Tip: Schijfremmen roesten in tegenstelling tot andere remmen, veel sneller. Dit komt omdat deze nauwelijks beschermd zijn tegen vuil en vocht. Wanneer er eenmaal corrosie in het materiaal zit, houd je het proces van roestvorming niet tegen. Maar, er is goed nieuws. Jouw gebruik van de scooter is bepalend voor de mate van roestvorming. Gebruik je de scooter regelmatig voor korte ritjes. Knijp dan op sommige momenten flink in de remmen. Zo geef je de schrijfremmen de gelegenheid een oppervlakkig laagje roest te verwijderen.

> Bekijk onze nieuwe collectie scooterhelmen (topmerken: Shark / VINZ / Schuberth & meer). En ook voor de fiets hebben we verschillende helmen in het assortiment, zoals een speed pedelec-helm!

Een knik in de kabelrem

Bij kabelremmen hoeft het niet altijd roest te zijn om ervoor te zorgen dat de remmen niet meer werken. Het kan ook zijn dat er een knik of breuk in de kabel zit. Je merkt dit wanneer de rem hapert of helemaal niet meer werkt. Laat de kabel in dit geval vervangen door een specialist.

Trommelremmen werken niet

Werken de remmen niet maar zien de trommelremmen er goed uit? Dan kan het zijn dat de kabel die de trommelremmen aanstuurt, beschadigd of geknikt is. Neem het zekere voor het onzekere en koop dan een nieuw slot.

> Start je scooter niet meer? Bekijk dan het artikel: hulp als scooter niet start.