Helm verplicht voor snorscooters / snorfietsers in Amsterdam sinds 8 april 2019

Helm verplicht voor snorscooters / snorfietsers in Amsterdam sinds 8 april 2019
17 maart 2022
Helm verplicht voor snorscooters / snorfietsers in Amsterdam sinds 8 april 2019

Kom je in Amsterdam, dan zal opvallen dat het verkeer vrij druk en hectisch kan zijn. Zeker in combinatie met toeristen die het verschil tussen een loop- en fietspad maar niet onder de knie lijken te krijgen. Ten behoeve van de veiligheid, zijn bestuurders van snorscooters- en fietsers die maximaal 25 km per uur rijden van het fietspad naar de rijweg verplaatst. Daarbij is het dragen van een helm verplicht.

Welke helm draag je op een snorcooter?

Op fietspaden maken fietsers de dienst uit. Snorfietsers volgen daarom in beginsel de regels voor fietsers. En hoewel de meeste scooterrijders zich aan de op het fietspad geldende regels houden, gebeurde dit in Amsterdam helaas niet altijd met succes. Vaak genoeg werden fietsers met hoge snelheid ingehaald door snorscooters. Rijgedrag dat niet altijd op prijs werd gesteld door fietsers. Dat dit veelal onveilige situaties opleverde en af en toe misging deed de gemeente Amsterdam besluiten snorscooters met een blauw kenteken naar de openbare weg te wijzen en hierdoor verplicht zijn om een helm te dragen. Op de website van gemeente Amsterdam kun je de officiële berichtgeving lezen.

Rijd je in Amsterdam met een snorfiets, dan draag je een:

Het heeft even geduurd voor de gemeente Amsterdam tot dit besluit is gekomen. Sinds 2011 deden Amsterdamse wethouders verwoede pogingen om snorfietsers en snorscooters naar de rijbaan te verbannen en de snorfiets helmplicht door te voeren. In navolging van Amsterdam zou de rest van Nederland op 1 juli 2023 volgen. Maar aangezien helmproducenten volgens demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) meer tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe maatregelen en er niet genoeg helmen zullen zijn, is de snorfiets helmplicht uitgesteld naar 1 januari 2023.

In het kort:

Binnen de Ring zijn snorfietsers / snorscooters niet meer welkom op vrijliggende fietspaden. Bij wegen zonder vrijliggende fietspaden, bijvoorbeeld bij de grachten, rijden snorfietsers tussen de andere verkeersdeelnemers. Ook op de roodgekleurde fietsstroken blijft de snorfietser welkom.

Hoe hoog is de boete?

De boete is € 95,- als je op de snorfiets geen helm draagt.

In welke steden geldt de helmplicht voor snorscooters / snorfietsers?

Op dit moment geldt de helmplicht alleen voor Amsterdam. De rest van Nederland volgt naar verwachting op 1 januari 2023.

Naar verwachting zal er uiteindelijk een landelijke helmplicht voor snorfietsers ingaan. In totaal zijn er +/- 750.000 snorfietsen / snorscooters geregistreerd in Nederland.

Wat zijn populaire helmen voor snorfietsers?

De jethelm is onder scooter- en snorfietsgebruikers erg populair als helm, dit vanwege het open kinstuk en het brede zicht veld. Kijk bij onze jethelmen en neem rustig op je gemak de productspecificaties door. Alle helmen zijn ECE gekeurd.

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension