Helm iets te krap of iets te ruim kopen? Lees de tips

Helm iets te krap of iets te ruim kopen? Lees de tips
18 februari 2022
Helm iets te krap of iets te ruim kopen? Lees de tips

Beter te ruim dan te krap. Deze opmerking is misschien van toepassing op schoenen, maar geldt zeker niet voor helmen. Een helm biedt de beste bescherming wanneer deze je hoofd optimaal omsluit. Zit deze te los, dan gaat de helm zwabberen. Een te strakke helm is ook geen aanrader. Waar doe jij als motorrijder goed aan? En waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuwe helm?

Een helm geeft je bescherming, maar zou ook comfort moeten bieden. Sterker nog: dat is een noodzaak. Je kunt vast voorstellen dat je bij zowel een krappe als ruime helm flink inlevert op comfort. Om nog maar niet te spreken over de onveilige situaties die dit kan opleveren.

Helm te krap

Gebruik je een helm dat te krap zit, dan zul je dit merken aan een constante vorm van druk op het hoofd met hoofdpijn tot gevolg. Dit is niet enkel vervelend voor jezelf, maar het is bovendien niet bevorderlijk voor veilig rijgedrag. Duidelijk is dat een helm niet past wanneer je hoofd er met geen mogelijkheid in past. Daarom is het verstandig om bij de aankoop van een nieuwe helm altijd je de omtrek van je hoofd op te meten. Kies vervolgens een helm die past bij je hoofdomtrek.

Als er sprake is van een keuze tussen het kopen van een helm die net iets te krap zit of net iets te ruim zit, dan wordt doorgaans toch de voorkeur gegeven aan de eerste optie. Een krappe helm kan nog uitzetten. Een te ruime helm zal vanzelfsprekend niet krimpen.

Koop nooit een tweedehands helm. Lees hier het artikel over de levensduur van een helm.

Helm te ruim

Rijd je op de snelweg, dan wil je koste wat het kost voorkomen dat de helm wegdraait wanneer je een blik werpt op de andere weghelft. Zorg ervoor dat je niet in deze situatie belandt en verkeer over het oog ziet. Koop een motor- of nieuwe scooterhelm die past. Zit een helm te ruim, dan merk je dit direct. De helm schuift en beweegt mee wanneer jij je hoofd naar links of rechts draait.

Voor sommige motorrijders is het een optie om extra wangstukken aan te schaffen bij de helmfabrikant. Toch raden wij dit af. Het is verstandiger om een direct goed passende helm te kopen. Maak gebruik van de matentabel om de juiste maat helm te bepalen.

Ook interessant voor jou:

Sharktooth Prime (communicatieset)

Motorhelm integraal