Helm dragen op bromfiets/snorscooter verplicht?

Helm dragen op bromfiets/snorscooter verplicht?
7 januari 2022
Helm dragen op bromfiets/snorscooter verplicht?

Ben jij een fervent motorrijder? Dan weet je dat een helm niet alleen een modieus item is – merkbaar aan de vele sportieve, retro en aerodynamische modellen helmen uit onze collectie – maar vooral ook een veilige. Afhankelijk van het soort voertuig waarop je rijdt zul je wel of niet een helm hoeven dragen. Lange tijd was een helm niet per se noodzakelijk. Mensen kochten wel eens een helm als statement piece op een snorscooter, maar nodig was het niet. Dat verandert per 1 januari 2023. Alles en meer over de helmplicht lees je hier.

Helmplicht bromfiets en helmplicht snorfiets: hoe werkt het?

Rijd je op een motor of scooter? Dan is een motorhelm voor heren of dames een essentieel onderdeel van je rijuitrusting. Sterker nog: het is verboden om zonder te rijden

  • Sinds 1972 geldt de helmplicht voor motorrijders
  • Vanaf 1975 geldt de helmplicht ook voor bromfietsen en hun medepassagiers. Onder bromfietsen worden scooters en brommers met geel kenteken verstaan
  • Snorfietsers zullen vanaf 1 januari 2023 een helm moeten gaan dragen

Helmplicht vanaf 1 januari 2023

Waar snorfietsers – te herkennen aan een blauw kentekenplaat – eerder nooit een helm hoefden te dragen, zal dit veranderen. Per 1 januari 2023 gaat de helmplicht snorfiets in. Dit heeft het kabinet besloten na een oproep van artsen om de verkeersveiligheid te vergroten. Eerder was de peildatum voor de helmplicht vastgesteld op 1 juli 2022. Om helmproducenten lucht te geven – de productietijd van helmen liggen tussen de 12 en 14 maanden – en burgers genoeg tijd om een geschikte helm aan te schaffen, wordt de invoering van de maatregel een halfjaar uitgesteld.

Gaat jouw kostbare bezit niet harder dan 25 km per uur? Dan valt je tweewieler onder de snorfiets en kun je rustig een mooie helm uitzoeken om de verkeersveiligheid te vergroten. Naast standaard bromfietshelmen, kun je bij invoering van de helmplicht ook gebruikmaken van de lichtere speedpedelec helmen.

In grote steden als Amsterdam gold de helmplicht vanaf april 2019. Binnen de ring A10 moeten snorfietsers op de rijbaan rijden en een helm dragen. Meer hierover kun je hier lezen.

Helm verplicht op bromfiets

Er bestaan duidelijke regels voor het dragen van een helm op een bromfiets. In het RVV 1990 staat in artikel 60 geschreven dat bestuurders en passagier van een bromfiets de plicht hebben een helm te dragen. Deze dient goed passend te zijn én gekeurd te zijn volgens het laatste keurmerk, de ECE 22.05. Draag je geen helm tijdens een rit? Dan kan een boete worden opgelegd. Draag je wel een helm, maar wordt deze niet op een goede manier gedragen – loszittend of met een open sluiting onder de kin – dan kan ook een boete volgen. Meer weten over de verschillen tussen ECE gekeurde helmen?

Helm wel of niet verplicht op snorscooter?

Een snorscooter is een afgeleide versie van een scooter, maar verschilt doordat er met een snorscooter in Nederland niet harder gereden mag worden dan 25 km per uur. Voor snorfietsen geldt momenteel nog dat het dragen van een snorfiets helm niet verplicht is. In navolging van de regels voor snorfietsers in België - In België is het al verplicht om tijdens het rijden op een snorfiets net als tijdens het rijden op een bromfiets een snorfiets helm dragen - verandert vanaf 1 juli 2022.

Let op: gebruik een snorfiets helm nooit een tweede keer na een ongeval. De snorfiets helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn.

> Zeker als je van crossen houdt, is een helm onmisbaar. Kijk eens voor een helm cross. Meer dan genoeg keus.

Interessante producten: