Hebben winterbanden op een scooter nut?

29 juni 2021
Hebben winterbanden op een scooter nut?

Winterbanden onder een auto lijken een evidentie, een gewoonte die er bij ons al ingebakken zit. Wordt het weer warmer, dan vervangen we de winterbanden voor de zomerse variant. Is deze wisseling ook nodig bij een scooter? Is dit niet zonde van het geld? Geldklopperij zijn winterbanden zeker niet. Ook in onze kwakkelwinters kun je baat hebben bij de extra grip van winterbanden.

Voor- en nadelen van winterbanden

Uit verschillende testen is gebleken dat winterbanden al vanaf 7 graden een aanzienlijk verschil uitmaken op het gebied van veiligheid. Met winterbanden onder je scooter heb je veel meer grip op de weg. Door het speciale diepere profiel heb je zelfs bij ijzelvorming en vriestemperaturen baat bij winterbanden. Toch blijft het belangrijk om de afweging te maken of je echt de weg op moet bij zeer winterse omstandigheden. Als het even kan, blijf dan binnen. Met elke type voertuig kan rijden bij flinke ijzel een gevaarlijke onderneming zijn. Toch zijn er momenten dat je wel de scooter moet of wil pakken:

  • Bij woon- en werkverkeer bijvoorbeeld;
  • of bij een trip in het buitenland waar winterbanden verplicht kunnen zijn.

winterbanden nut op scooter 

De optelsom...

Voordelen

  • Meer bescherming t.o.v. reguliere banden tijdens sneeuw en zware neerslag
  • Slijtage wordt over twee paar banden verdeeld

Nadelen

  • Winterbanden zijn duurder in aanschaf
  • Een bandenwisseling kost moeite
  • Je hebt ruimte nodig om de extra set banden op te slaan Extra opslagruimte nodig
  • Er zijn minder maten winterbanden verkrijgbaar

Wie dagelijks gebruik maakt van zijn scooter, door weer en wind, heeft er zeker baat bij om winterbanden te laten leggen. Hou echter wel rekening met de extra kosten die hier aan gekoppeld zijn.

De juiste maat winterband kopen

Heb je geen standaard maat band? Dan kun je wellicht wat moeite hebben om de juiste winterband te krijgen. Zowel zomer-als all-seasonbanden zijn moeiteloos verkrijgbaar in alle maten. Maar omdat fabrikanten speciale lijnen op moeten zetten voor winterbanden in afwijkende maten, zal je te maken hebben met een meerprijs. Gelukkig bestaan er ook fabrikanten met minder voorkomende maten in hun assortiment. Laat je voor de juiste maat band voorlichten door een garage.

Een helm voor op de scooter kopen?

Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension