Binnenvoering helm vervangen, Wanneer en hoe doe je het?

Binnenvoering helm vervangen, Wanneer en hoe doe je het?
13 juli 2022
Binnenvoering helm vervangen, Wanneer en hoe doe je het?

Het is uiterst belangrijk dat je helm goed zit. Toen je je helm net kocht, zat deze hoogstwaarschijnlijk perfect. Nu je de helm al vaker hebt gedragen, is dit misschien niet meer het geval. Dit kan te maken hebben met de binnenvoering van je helm.

Als de binnenvoering van je helm niet goed meer is, wil dit niet zeggen dat je jouw helm direct moet vervangen. Voor veel helmen wordt de binnenvoering namelijk gewoon los verkocht. Door een nieuwe binnenvoering voor je helm te kopen, kun je de oude vervangen. Nu voldoet je helm weer helemaal aan de strenge kwaliteitseisen, zonder dat je veel geld hebt uitgegeven aan een nieuw exemplaar. In dit artikel lees je meer over het vervangen van de binnenvoering van je helm. Zo lees je op deze pagina niet alleen wanneer dit noodzakelijk is, maar ook hoe je dit doet.

Voorkom vervangen van helmonderdelen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je überhaupt de wangstukken van je helm niet hoeft te vervangen. Door goed met je motorhelm om te gaan verklein je de kans op het vervangen van onderdelen aanzienlijk. Houd rekening met de volgende punten voor het verlengen van de levensduur van je helm:

 • Zet de helm niet op het zadel van je motor om vallen te voorkomen
 • Hang je helm ook niet aan de spiegel. De spiegel kan zo in de binnenschaal en wangstukken prikken waardoor deze onderdelen het beschermend vermogen verliezen
 • Bewaar geen handschoenen in de helm. De wangstukken kunnen zo vochtig worden waardoor schimmelvorming kan optreden

Wanneer is het tijd om de binnenvoering van je helm vervangen?

 • Bij vuil
  Je kunt ervoor kiezen de binnenvoering van je helm te vervangen als deze door de jaren heen vies is geworden. Zeker als je gel of andere haarproducten gebruikt, gebeurt dit snel. Ziet de binnenvoering van je helm er niet meer zo fris uit? Dan is het tijd deze te vervangen.
 • Bij losse fit
  Verder moet je de binnenvoering van je helm ook vervangen als je helm niet meer zo strak zit als voorheen. Weet je zeker dat dit niet door de buitenkant van de helm komt, maar door het platter worden van de binnenvoering? Dan koop je nieuwe binnenvoering om dit probleem op te lossen.
 • Bij een ongeluk
  Heb je een ongeluk gehad? Of is je helm gevallen? Dan vervang je niet de binnenvoering van je helm, maar is het noodzakelijk om een geheel nieuwe helm te kopen. Een helm is namelijk gemaakt om klappen te tegen het hoofd te absorberen. Een helm is ook gemaakt om dit één keer goed te doen. Het werk van de helm zit erop wanneer een helm valt.

Hoe moet je de binnenvoering van je helm vervangen?

Het vervangen van de binnenvoering van je helm lijkt misschien lastig, maar in feite is dit helemaal niet moeilijk. Om de binnenvoering van je helm te vervangen, hoef je enkel onderstaande stappen te volgen.

 • Koop een nieuwe binnenvoering voor je helm. Neem je helm mee om te controleren of de voering van jouw keuze passend is.
 • Verwijder de oude binnenvoering. Trek de voering niet zomaar los, maar zoek een punt waar je de voering voorzichtig kunt verwijderen.
 • Plaats de nieuwe binnenvoering in de helm. Hoe dit precies werkt, verschilt per helm. Vaak krijg je bij je nieuwe binnenvoering een korte handleiding geleverd. In deze handleiding lees je hoe je de nieuwe voering moet plaatsen.
 • Controleer of de binnenvoering goed vast zit.
 • Zet de helm op je hoofd om te controleren of er sprake is van een comfortabele fit. In het begin zullen de wangstukken zorgen voor een strakke aansluiting. Later zullen de wangkussens zeker nog een kwart maat tot een halve maat uitlopen. Zorg er bij aankoop voor dat je tenminste 1 vingerkootje tussen je wang en de kussen kan krijgen.