Alle Vespa modellen op een rij

12 mei 2021
Alle Vespa modellen op een rij

In Italië vormt de Vespa scooter het straatbeeld, maar ook in steden binnen Nederlands is deze iconische scooter geliefd. Maar wat maakt de scooter nu zo speciaal? En is de ene Vespa scooter nu zoveel anders dan de ander? We zetten de verschillende modellen op een rij.

welke vespa modellen zijn er

Het verschil in motorinhoud

‘’Sembra una Vespa!’’. Hij lijkt op een wesp, waren de eerste woorden van de fabrikant Enrico Piaggio. Tot op de dag van vandaag zijn de kenmerkende uiterlijke eigenschappen – een slanke taille en een bredere achterkant - nog steeds vertegenwoordigd in de huidige Vespa modellen. Een tijdloze stijl die bij iedereen in de smaak valt. Hoewel de Vespa’s veel overeenkomsten vertonen op het gebied van design, zijn er wel belangrijke verschillen in de cilinderinhoud te vinden. Het merk onderscheidt vier verschillende soorten motoren.

  • 50cc
  • 125cc
  • 150cc
  • 300cc

In elke klasse zijn verschillende modellen te krijgen. Wil je een nieuwe Vespa scooter kopen? Daar hoort dan ook een nieuwe scooterhelm bij!

De verschillende 50cc-modellen

De Vespa’s van 50cc zijn, zoals je mag verwachten, het minst krachtig. Je hebt het zowel in 2-takt-varianten als in 4-takt-varianten. Enkele bekende 50cc-modellen van Vespa zijn de Primavera 2T en Primavera 4T. Ook de sprint 4T en de Sprint S zijn modellen die je regelmatig terugziet.

Heb je een 50cc motor in gedachten voor je volgende aankoop? Zorg zul je merken dat je gemakkelijker aan een 50 cc 4-takt motor komt. Dit komt omdat 2-takt motoren met een DET (Datum Eerste Toelating) van vóór 2011 niet meer verkocht mogen worden sinds 1 januari 2018. Dit met het oog op behoud van het milieu. 2-takt motoren stoten gemiddeld bijna 25 keer meer deeltjesmassa uit en 5 keer meer onverbrande koolwaterstoffen dan 4-takt brommers, dat bleek uit onderzoek van TNO.

De verschillende 125cc-modellen

Wat eigenlijk voor alle bovenstaande modellen geldt, is dat er ook een 125cc variant van te krijgen is. Wanneer je dus een Primavera of een Sprint mooi vindt, maar je wil wel iets meer kracht, dan is 125cc een mogelijkheid. De motorinhoud van deze modellen is ook wat groter dan bij de 50cc-varianten, soms tot wel twee liter meer! Een ander bekend 125cc model is de Vespa Emporio Armani. Die is ontworpen in samenwerking met het beroemde kledingmerk.

Het 150cc-model

Wie echt op wil vallen kiest een 150cc-model. De reden hiervoor is dat er maar één Vespa is met deze inhoud. Het gaat dan over de Vespa PX 150. Dit is een scooter met een 2-takt motor* en een motorinhoud van 8 liter. De meeste specificaties zijn verder ongeveer gelijk aan de 125cc-modellen. Zo zijn ze bijvoorbeeld even zwaar.

*Wil je dit model aanschaffen? Kijk dan naar tweedehands opties en blijf buiten de bebouwde kom, aangezien dit model niet aan de emissie-eisen voldoet. Is jouw Vespa scooter 2-takt of 4-takt? Kom er snel achter!

De 300cc-modellen van Vespa

De meest robuuste en krachtigste modellen van Vespa zijn de 300cc-modellen. Op dit moment zijn dat er vier in aantal. Allereerst is er de Vespa GTS 300 ABS. Deze heeft een buddyruimte en heeft grotere wielen dan de modellen met kleinere inhoud. Hij is ook vijftig kilo zwaarder. Dit geldt ook voor Vespa GTS Super 300. Deze is zelfs nog eens zeven kilo zwaarder dan de GTS 300 ABS. De Vespa GTS Supersport 300 ABS en de Vespa GTS Touring 300 ABS zijn even zwaar als de Super 300. Dit zijn de sterkste Vespa’s die er zijn en zijn daar dus ook op gebouwd.

Er zijn dus veel verschillende modellen waar je uit kunt kiezen. De eerste stap in de keuze is om de motorinhoud te kiezen, met deze keuze vallen al een hoop modellen af. Ten slotte kun je dan het model kiezen welke je het mooiste vindt.