Wat is een crosshelm?

Een crosshelm is een helm die ideaal is om te dragen tijdens het rijden op een crossmotor als sportieve activiteit. Het verschil met een integraalhelm en systeemhelm is dat een crosshelm over een kinstuk beschikt dat wat verder van de kin afstaat. Ook beschikken de crosshelmen doorgaans niet over een vizier, zodat wel wordt aanbevolen om tijdens het rijden een veiligheidsbril te dragen. Dat een crosshelm anders is vormgegeven met onder meer een grotere afstand tussen het kinstuk en het gezicht, komt doordat er zo meer frisse lucht wordt opgevangen. 

Kenmerken van een crosshelm

Er zijn meer kenmerken die typerend zijn voor crosshelmen, zodat de vraag ‘Wat is een crosshelm’ nog een verdere toelichting kan krijgen. Naast dat namelijk het kinstuk wat verder van het gezicht afstaat, geldt dat er nog een bijzonder kenmerk van toepassing is op het ontwerp van een crosshelm. Een crosshelm beschikt namelijk doorgaans ook over een klep aan de voorzijde. De klep steekt een klein stukje uit bovenop de helm en biedt zo een eerste bescherming tegen bijvoorbeeld een laagstaande zon. Ook is er sprake van een betere luchtstroom door de helm door de manier waarop een crosshelm is ontworpen. Dit type helm is standaard voorzien van een sportief ontwerp. Uiteraard zijn er verschillen in het design tussen de verschillende merken en kan er sprake zijn van een meer aerodynamisch model of juist een heel stoer model.

De specifieke kenmerken die een crosshelm typeren hebben ook nadelen. Als het regent, dan komen de druppels namelijk in het gezicht terecht als er verder geen bescherming wordt gedragen. Ook modder, vuil en stof kan uiteraard in het gezicht terechtkomen.

Crosshelmen

MT Synchrony Duo Sport - Mat Zwart
MT Synchrony Duo Sport - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  139,90 Vanaf  104,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Varial Blank - Mat Zwart
Shark Varial Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  319,99 Vanaf  199,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Caberg Tourmax Incl. Pinlock Vizier - Mat Antraciet
Caberg Tourmax Incl. Pinlock Vizier - Mat Antraciet
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  249,95 Vanaf  199,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Bekijk alle voor- en nadelen van crosshelmen.

Crosshelm met vizier

In plaats van het rijden met een crosshelm met een crossbril kan ook de keuze worden gemaakt voor een crosshelm die over een vizier beschikt. Er zijn wat dat betreft meerdere opties mogelijk. Zo kan een helm worden aangeschaft met een vizier dat doorloopt tot aan het kinstuk, maar zijn er ook helmen die een vizier hebben dat tot op de neus bescherming biedt.

Bescherming tijdens het crossen

Het is belangrijk dat tijdens het crossen niet alleen het hoofd een goede bescherming krijgt, maar ook de rest van het lichaam. Het is dan ook aan te raden om daarmee rekening te houden en speciale crosskleding te dragen. Er zijn tevens speciale crosslaarzen die aangeschaft kunnen worden net als extra accessoires. Uiteraard is het tevens aan te raden om speciale crosshandschoenen te dragen tijdens het crossen. Overigens kunnen fanatieke crossers voor de winter een aparte winteruitrusting aanschaffen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Veelgestelde vragen