Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Wat is een crosshelm?

Een crosshelm is een helm die ideaal is om te dragen tijdens het rijden op een crossmotor als sportieve activiteit. Het verschil met een integraalhelm en systeemhelm is dat een crosshelm over een kinstuk beschikt dat wat verder van de kin afstaat. Ook beschikken de crosshelmen doorgaans niet over een vizier, zodat wel wordt aanbevolen om tijdens het rijden een veiligheidsbril te dragen.

Dat een crosshelm anders is vormgegeven met onder meer een grotere afstand tussen het kinstuk en het gezicht, komt doordat er zo meer frisse lucht wordt opgevangen. Tijdens een inspannende bezigheid als het crossen wordt het gezicht al snel warm en met de grotere ruimte ertussen wordt meer verkoeling ervaren.

Kenmerken van een crosshelm

Er zijn meer kenmerken die typerend zijn voor crosshelmen, zodat de vraag ‘Wat is een crosshelm’ nog een verdere toelichting kan krijgen. Naast dat namelijk het kinstuk wat verder van het gezicht afstaat, geldt dat er nog een bijzonder kenmerk van toepassing is op het ontwerp van een crosshelm.

Een crosshelm beschikt namelijk doorgaans ook over een klep aan de voorzijde. De klep steekt een klein stukje uit bovenop de helm en biedt zo een eerste bescherming tegen bijvoorbeeld een laagstaande zon. Ook is er sprake van een betere luchtstroom door de helm door de manier waarop een crosshelm is ontworpen.

Tijdens het crossen is er sprake van een zware inspanning en dat betekent dat het hoofd ondanks de luchtstroom en goede ventilatie toch gaat zweten. De binnenvoering van crosshelmen is dan ook uitneembaar en kan vanuit hygiënisch oogpunt regelmatig worden gewassen.

• Kinstuk staat verder van gezicht af
• Klep aan voorzijde
• Betere luchtstroom
• Binnenvoering uitneembaar en wasbaar

Dan is er nog een apart kenmerk en dat is het design van de crosshelm. Dit type helmen is namelijk standaard voorzien van een sportief ontwerp. Uiteraard zijn er verschillen in het design tussen de verschillende merken en kan er sprake zijn van een meer aerodynamisch model of juist een heel stoer model.

De specifieke kenmerken die een crosshelm typeren hebben ook nadelen. Als het regent, dan komen de druppels namelijk in het gezicht terecht als er verder geen bescherming wordt gedragen. Dat kan wat venijnig aanvoelen. Ook modder, vuil en stof kan uiteraard in het gezicht terechtkomen. Wie daar veel hinder van ondervindt kan eventueel overwegen om een crosshelm met vizier aan te schaffen.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Bekijk alle voor- en nadelen van crosshelmen.

Crosshelm met vizier

In plaats van het rijden met een crosshelm met een crossbril kan ook de keuze worden gemaakt om te crossen met een crosshelm die over een vizier beschikt. Er zijn wat dat betreft meerdere opties mogelijk. Zo kan een helm worden aangeschaft met een vizier dat doorloopt tot aan het kinstuk, maar zijn er ook helmen die een vizier hebben dat tot op de neus bescherming biedt.

• Crossbril
• Crosshelm met volledig vizier
• Crosshelm met half vizier

Bescherming tijdens het crossen

Het is natuurlijk belangrijk dat tijdens het crossen niet alleen het hoofd een goede bescherming krijgt, maar ook de rest van het lichaam. Het is dan ook aan te raden om daarmee rekening te houden en speciale crosskleding te dragen. Er zijn tevens speciale crosslaarzen die aangeschaft kunnen worden net als extra accessoires.

Voor verschillende lichaamsdelen kunnen aparte beschermingsmiddelen worden aangeschaft om zo een optimale bescherming te genieten tijdens het off road crossen. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan de aanschaf van ellenboogbescherming, niergordels, nekbescherming, protectievesten, bescherming voor knieën en schenen, bescherming voor de schouder en protectiebroeken.

• Ellenboogbescherming
• Niergordels
• Nekbescherming
• Protectievesten
• Bescherming voor knieën en schenen
• Bescherming voor schouders
• Protectiebroeken

Uiteraard is het tevens aan te raden om speciale crosshandschoenen te dragen tijdens het crossen. Overigens kunnen fanatieke crossers voor de winter een aparte winteruitrusting aanschaffen. Zo zijn er allerlei mogelijkheden om optimaal beschermd off road motor te rijden. Ook voor kinderen zijn er speciale crosshelmen beschikbaar en kunnen verschillende accessoires worden aangeschaft om een optimale bescherming te bieden. Alle helmen op Helmonline zijn ECE 22.05 gekeurd.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Om nog weer even terug te komen op de crosshelmen geldt dat het belangrijk is dat de helm in de goede maat wordt aangeschaft. Dat geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Met het simpel meten van de hoofdomtrek en beschikbare matentabel kan de juiste maat van de crosshelm op een gemakkelijke manier worden bepaald.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen