De crosshelm: voor- & nadelen op een rijtje

Een crosshelm is natuurlijk bij uitstek geschikt om te dragen tijdens het off road crossen. Dit type helm is namelijk speciaal ontworpen voor motorcrossers en beschikt dan ook over bepaalde kenmerken die de crosshelm meer comfortabel en aangenaam maken om te dragen tijdens het crossen.

Een crosshelm kent zowel voordelen als nadelen net zoals dat voor elk type andere helm geldt. In elk geval is het zo dat crosshelmen voor een specifiek doel ontworpen zijn, namelijk het crossen en dan ook minder geschikt zijn om bijvoorbeeld te dragen als er een lange toertocht over de openbare weg op de motor wordt gemaakt.

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  122,13
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Voordelen van een crosshelm

Vrijwel alle voordelen van een crosshelm hebben betrekking op de specifieke kenmerken van het ontwerp. Zo is een crosshelm met een meer naar voren geplaatst kinstuk ontworpen en dat zorgt ervoor dat er sprake is van meer frisse lucht tijdens het crossen. De opening tussen het gezicht en kinstuk van de helm is namelijk groter. Tijdens het leveren van een zware inspanning is het natuurlijk prettig dat er wat verkoeling in de helm komt, zodat het hoofd ook niet zo snel oververhit raakt.

Een ander voordeel van een crosshelm is dat dit type helm voorzien is van een klep voorop aan de bovenzijde van de helm. Dat biedt de nodige bescherming tegen een lage stand van de zon, maar kan ook net die bescherming bieden om geen takjes in het gezicht gezwiept te krijgen.

Een crosshelm kan in verschillende uitvoeringen gekozen worden ontworpen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een crosshelm te dragen zonder vizier in combinatie met een crossbril. Er zijn tegenwoordig echter ook crosshelmen die over een heel vizier tot aan het kinstuk beschikken of over een half vizier die bescherming biedt tot op de neus. Een volledig vizier heeft als voordeel dat er geen hinder wordt ondervonden van regen.

Dan is er nog een voordeel en dat is de mogelijkheid om na het crossen als de binnenkant vuil is geraakt door bijvoorbeeld zweet de voering uitgenomen kan worden om te wassen, zodat de binnenvoering weer fris en schoon wordt.

  • Afstand gezicht en kinstuk
  • Betere luchtstroom en ventilatie
  • Klep op voorzijde
  • Zonder vizier of met vizier
  • Uitneembare en wasbare binnenvoering

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan een crosshelm, maar daar waar voordelen te noemen zijn, geldt ook dat dezelfde kenmerken weer als nadeel kunnen tellen. Het artikel 'Wat is een crosshelm' gaat hier dieper op in.

Nadelen van een crosshelm

Een nadeel van een crosshelm zonder vizier is dat er veel hinder wordt ondervonden van bijvoorbeeld regen. De regen is nog hinderlijker als er geen crossbril wordt gedragen, want dan wordt het zicht belemmerd. Bij een crosshelm zonder vizier wordt dan ook aangeraden om een crossbril te dragen. Dat biedt niet alleen bescherming tegen de regen, maar ook tegen modder, vuil en stof die anders in de ogen terecht kan komen.

Doordat er sprake is van een grotere afstand tussen kinstuk en gezicht kan de regen via de helm naar beneden lopen als er geen sprake is van een volledig gesloten vizier. Ook dat kan als een nadeel worden ervaren. Bovendien kan er door de bredere luchtstroom meer hinder worden ondervonden van vuil en stof.

Een crosshelm is speciaal ontwikkeld om te crossen en dat betekent dat crosshelmen over het algemeen minder geschikt zijn om mee op de openbare weg te rijden. Er wordt dan namelijk door de hiervoor genoemde kenmerken nog meer nadeel ondervonden van bijvoorbeeld windruis.

  • Hinder door regen
  • Hinder van modder en vuil
  • Minder geschikt voor openbare weg

Voor ieder rijgebruik is er wel een apart type motorhelm beschikbaar. Als er vooral met de motor off road wordt gereden, dan ligt het uiteraard voor de hand om een crosshelm aan te schaffen. Daarbij kan ook aan andere beschermende kleding worden gedacht, variërend van het dragen van crosslaarzen tot crosshandschoenen en van kniebescherming tot extra nekbescherming. Er zijn veel verschillende soorten crosshelmen beschikbaar, zodat met extra speciale eigenschappen rekening gehouden kan worden.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Wil je een crosshelm kopen? Bestel een crosshelm voor 23.00 uur = volgende dag in huis. Lees hier de tips voor de aanschaf van een crosshelm.