Hoe beveilig je een motor tegen diefstal? (4 tips)

Een motor is een mooi bezit en je wilt natuurlijk niet dat deze gestolen wordt. Helaas verdwijnen er nog altijd veel motoren, maar je kunt het de dief wel stukken moeilijker maken zodat de kans dat jouw motor gestolen wordt afneemt.

1. Kies voor een goedgekeurd slot

Wat kun je doen om je motor te beveiligen? Zorg dat je motor altijd op slot staat. Alleen een stuurslot is niet voldoende. Kies naast een stuurslot ook voor een ART 4 of ART 5 slot. Dit zijn goedgekeurde sloten die je niet makkelijk openbreekt. Vaak vragen verzekeringsmaatschappijen ook om een dergelijk slot. Zonder een goedgekeurd slot willen sommige verzekeraars je niet verzekeren.

Motor dieven slot openbreken

> Zet je motor goed op slot met bijvoorbeeld een AXA kettingslot!

2. Zorg voor meer sleutels

Mocht je motor gestolen worden, zorg dan dat je altijd twee sleutels hebt. Deze heb je namelijk nodig om aan de verzekering te tonen bij diefstal. Als je twee sleutels hebt, betekent dit namelijk dat je motor op slot stond. Ben je een sleutel kwijt? Zorg dan voor een nieuwe of meld het bij je verzekeringsmaatschappij, zo voorkom je een discussie.

> Bekijk ook onze Schuberth motorhelmen: Vandaag besteld, morgen in huis!

3. Kies de juiste verzekering

Zorg er verder voor dat je de motor altijd goed verzekert. Niet alleen tegen ongelukken maar ook tegen diefstal. Kijk goed welke verzekering het beste past bij jou en je motor. Dit is afhankelijk van je wat je verzekert maar ook van bijvoorbeeld de leeftijd van je motor. Als deze ouder is dan een paar jaar krijg je bij diefstal alleen de dagwaarde retour. Het bedrag waar je de motor voor kocht krijg je meestal alleen maar de eerste drie jaar na aanschaf terug.

> Profiteer nu van kortingen tot wel 40%: Bekijk de systeemhelm nu!

4. Kies een goede plek als stalling

Een schuur of garage om je motor in te stallen is gunstig. Maar niet iedereen heeft dat. Zet je de motor ’s nachts buiten? Zorg dan voor een goede hoes. Er zijn ook speciale sloten in de handel waarmee je een hoes dichtmaakt om de motor extra te beveiligen. Zorg er ook voor dat je motor op een plek staat die goed verlicht is. Op zulke plekken wordt stelen minder aantrekkelijk. Het valt namelijk meer op als mensen de motor goed zien staan. Het is slim om je motor ook vast te maken met een kettingslot aan bijvoorbeeld een paal, om diefstal een stuk moeilijker te maken. Een lantaarnpaal die de hele nacht blijft branden is een goed idee. Dan staat je motor vast en ook nog eens in het licht. En vergeet niet een goed slot te gebruiken voor de bevestiging aan de paal.

Deze stappen zijn geen garantie tegen diefstal maar het scheelt wel. Je maakt het een dief altijd moeilijker. Want je zit uiteraard niet te wachten op diefstal van je motor.

> De Shark motorhelm: gratis verzending & korting tot 40%

Lees ook: Hoe vervang je het licht op een motor?