Hoe vervang je het licht van je motor?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Goed zicht is erg belangrijk op de motor, zeker in de winter wanneer het vroeg donker wordt. Het is erg belangrijk dat jij het wegdek kunt zien en eventuele oneffenheden in het wegdek kunt vermijden. Verder moet jij natuurlijk ook de andere verkeersgebruikers zien en is het ook erg belangrijk dat zij jou kunnen spotten. Het kan zo zijn dat het licht van je motor een keer kapot gaat. Dan hoef je niet meteen naar de garage toe, je kunt het ook gewoon zelf vervangen! Veel motorrijders kiezen voor LED-verlichting

Wat voor soort lamp heb jij?

Wanneer je de verlichting van je motor wil vervangen is het heel belangrijk om goed in te zien wat voor lamp jij precies hebt. In je koplamp kan je bijvoorbeeld zowel H4 als H7 hebben zitten. Ook zijn er motoren die gebruik maken van xenon verlichting. Omdat veel motoren tegenwoordig gebruik maken van xenon verlichting zullen we deze manier van vervangen uitgebreid behandelen.

> bekijk de nieuwe Shark DRAK en Shark Evoline 3 helmen. Vóór 23.59u besteld = volgende dag in huis.

Stap voor stap vervangen van xenon verlichting

Wanneer je Xenon lamp kapot gaat die in de fabriek in je motor is gezet, wil je geen hoge reparatiekosten in de garage betalen. Je kunt een nieuwe lamp kopen en deze zelf installeren. Volg de volgende stappen voor een goede afloop.

1. Het kiezen van de juiste fitting

Om de juiste lamp te vervangen, is het enorm van belang dat je kiest voor de juiste fitting.

2. Uitschakelen

Vervolgens is het van belang om alle lampen van je motor uit te zetten. Hierdoor is het makkelijker om de lamp te vervangen. Haal de accukabel uit je motor, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Verder hoef je in principe geen onderdelen weg te halen, doe dit wel als je weinig ruimte hebt.

3. Verwijderen defecte lamp

Het ligt heel erg aan je motor op welke manier je dit het beste kunt doen. Bij auto's worden drie verschillende manieren onderscheidden. Soms kun je de lamp gewoon op de contactdoos zetten, anders moet dit met een zwarte ring of locking clip. Wanneer je de lamp vervangt door middel van een zwarte ring doe je eerste de ring van de oude lamp eraf waarnaar je deze op de nieuwe lamp zet. Wanneer je werkt met een locking clip moet je eerst de aansluitkabel loskoppelen, de locking clip en de oude lamp losmaken waarnaar je de nieuwe erop kunt zetten.

Het vervangen van de lampen van een motor valt dus niet mee. Het ligt er natuurlijk ook erg aan wat voor licht jij op je motor hebt zitten. Je kunt altijd in het werkhandboek kijken welk type lamp jij precies in je motor hebt zitten. Mocht je er echt niet uitkomen dan zit er niets anders op als naar de garage te gaan.

Wil je je motor beveiligen tegen diefstal? Lees het artikel!