Hoe kan ik makkelijk mijn scooter tunen?

Wie dagelijks vele kilometers moet afleggen met zijn scooter zal het wel al eens gewenst hebben dat zijn favoriete tweewieler iets sneller kon rijden. Ook wie sportief rijdt blijft af en toe eens op zijn honger zitten met de maximale toegelaten snelheden van bij ons. Om dit op te lossen kan je met behulp van een aantal kleine ingrepen je scooter laten tunen. Hoe gaat dit in zijn werk, zijn dit dure ingrepen, en vooral, is dit proces omkeerbaar?

Scooter tuning: begrenzing

Onze wetgeving inzake scooters is beduidend strenger dan in sommige andere landen. Dit wil daarom niet zeggen dat er voor onze markt specifieke aangepaste scooters worden geproduceerd. Wel worden scooters uit het buitenland voorzien van een begrenzer. Als we deze begrenzer kunnen uitschakelen, dan is de tuning van onze scooter nog maar een kinderspel.

> De Shark Raw helm: Verzending = gratis!

De scooter wordt onder meer begrensd met behulp van een aanpassing in de luchttoevoer naar de carburator of een demper in de uitlaat. Soms wordt een vario-ring geïnstalleerd om minder kracht uit de motor te halen. Wie deze zaken verwijdert krijgt een snellere scooter in de plaats. Het voordeel van deze aanpassingen is dat ze omkeerbaar zijn en eigenlijk zeer goedkoop. Dit is belangrijk voor de verzekering of bij doorverkoop van de scooter.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

> zorg dat je altijd veilig de weg op gaat met een scooterhelm. Ben je al bekend met Schuberth systeemhelmen of de jethelm voor scooters? Neem gerust een kijkje. Vóór 23.59 uur besteld = volgende dag in huis!

Scooter tuning: onderdelen vervangen

Je kunt zelf ook makkelijk aan de slag met het tunen van je scooter door bijvoorbeeld je uitlaat aan te passen of een nieuwe carburator te installeren. Hoewel dit relatief goedkope en makkelijke aanpassingen zijn, maak je wel onomkeerbare wijzigingen aan je scooter. Dit heeft invloed op je garantie en kan ook voor problemen zorgen als je graag je scooter tweedehands wenst door te verkopen in de toekomst Enkele kanttekeningen bij het tunen van je scooter zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden. Omdat er wettelijke snelheidsbegrenzingen bestaan en je rijbewijs dient aangepast te zijn aan je type scooter kan je juridische fouten maken.

Scooter tunen - hoe werkt het

> De Shark Drak helm: Bepaal zelf je aflevermoment & afleverplek!

Bij politiecontroles kan je nazicht krijgen van je scooter en eventueel, via bijvoorbeeld een test op rollen, met een boete of zelfs een inbeslagname geconfronteerd worden. Ook de verzekering kan zijn tussenkomst weigeren indien jouw scooter niet aan de wettelijke normen voldoet. Tunen van je scooter kan zeker een optie zijn. Je voegt wat meer vermogen toe en zult zo sneller en pittiger kunnen rijden. Maar hou steeds ook alle scenario's in het achterhoofd en geef de voorkeur aan ingrepen aan je scooter die omkeerbaar zijn.

Bekijk ook onze tips om je scooter op te voeren!