10 scooter- & motorroutes in Groningen

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Als je houdt van toeren met de motor of je scooter, dan is de provincie Groningen zeker een streek die je moet bezoeken! De provincie heeft een rijke geschiedenis waarvan je nog sporen kunt terugvinden langs de weg. Daarnaast kun je ook genieten van de pracht van de wadden, de zee en de uitgestrekte natuur. Hieronder alvast tien scooter- en motorroutes die Groningen beter doen leren kennen.

1. Brugje Scheemda

Een motorrit van 105 kilometer rondom het Oldambtmeer. Je start in Oude Pekela en rijdt richting Scheemda en gaat een kijkje nemen aan de Eems, tevens een prachtig plekje voor een picknick of rustmomentje. Je vervolgt je weg langs de Dollard richting de Duitse grens, steek die even over tot Runde en keer via Belingwolde terug naar je startpunt. Een iets kortere rit maar je rijdt langs hele mooie wegen.

2. Ritje 't Zielhoes

Je start deze rit aan de Noordpolderzijl, reeds een prachtige plek om te genieten van de mooie natuur die Groningen te bieden heeft. Van daaruit rij je via Pieterburen naar Winsum en ga je recht in het hart van de stad Groningen binnen. Een leuke gelegenheid om de stad wat beter te leren kennen. Vertrek in Groningen naar Hoogezand, Siddeburen en rij via Delfzijl terug naar je startpunt. Zee, groen en stad in 125 kilometer!

3. Groninger Wad

Hou je van de natuur van de wadden? Dan is deze 100 kilometer lange tocht iets voor jou. Je start in het uiterste punt in Lauwersoog en van hieruit rij je naar Zoutkamp, Wilsum en Uithuizen, om zo via de polders en de wadden terug te keren naar je startpunt. Een prachtroute met de motor of scooter langs de Waddenzee.

4. Humsterland

Je start je scooterroute van 170 kilometer aan Veendam. Je vervolgt je weg via Siddeburen richting Delfzijl waar je kunt genieten van de prachtige Eems. Volg de prachtige duinen tot in Pieterburen waar je afbuigt richting Aduard en langs de stad Groningen passeert. Wie wenst kan gerust even binnenrijden in de stad. Via Vries en Gieten kun je terugkeren naar je startpunt.

5. Kappa Toer

Een mooie route doorheen bosgebieden, en beschermde natuurgebieden van 180 kilometer een genot op de motor. Start je route in Hoogezand richting Veendam, je rijdt door de groene gebieden rond Norg en Veenhuizen, van hieruit neem je de route naar Bakkeveen en verder naar Zuidhorn. Via Wilsum, Loppersum en Harkstede kom je terug aan je startpunt.

6. Rond het Lauwersmeer

Deze prachtige route van 130 kilometer moet elke motor- of scooterliefhebber zeker één keer afleggen. Je maakt als het ware een hart om het Nationaal Park Lauwersmeer. Start in Opende richting Lauwersoog, rij rondom het Lauwersmeer tot aan Moddergat en keer via Ternaard en Dukkum terug naar je startpunt.

7. Rondje Bosbeheer

In Groningen kun je als liefhebber van de zee volledig je hart ophalen. Maar wie eerder houdt van bossen en groen is hier op zijn plaats. Vanaf Stadskanaal start een motorroute van 100 kilometer die onder meer langs het Boomkroonpad voert. De groene omgeving rond Papenvoort verkent, je via Gasteren en Gieten terug naar start brengt.

8. Vanuit Winschoten de grens over

Start deze route van ongeveer 170 kilometer in Winschoten en rij van hieruit richting Bad Nieuweschans het Duitse gebied binnen. Via Papenburg rij je door prachtige groene routes naar Zwischenahn, naar Westerstede en via Apen en Leer terug naar je startpunt. Met de motor of de scooter op bezoek bij de buren.

9. Tochtje naar Wierum

Begin je route van een kleine 200 kilometer in Veendam. Begin 's morgens vroeg zodat er voldoende tijd is om even een pauze in te lassen om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Je rijdt via het water in Wildervank langs de grens Groningen met Drenthe. Via Paterswolde vervolg je de weg naar Leek om via Oldekerk Buitenpost binnen te rijden. Rij tot het Moddergat en neem hier zeker de tijd voor een picknick of rustmomentje. Rij vervolgens via het Nationaal Park Lauwersmeer richting Groningen waar je afsluit voor een gezellig diner in de stad.

10. Duinen, wadden en zee

Een route van 135 kilometer die je langs al de pracht brengt die het water je te bieden heeft. Wie houdt van een zeebries en het spotten van watervogels is hier in zijn element. Start in Lauwersoog en rij langs de wadden richting Eemshaven naar Appingedam. Liefhebbers kunnen door de stad Groningen rijden, of je kiest de route rond de stad. Van hieruit rij je naar Wissum weer richting Nationaal Park Lauwersmeer weer naar je startpunt.

Lees ook: de 10 mooiste scooter- en motorroutes van Friesland & de 10 scooter- en motor routes Limburg!

Heerlijk touren door Nederland kan natuurlijk niet succesvol zijn zonder een comfortabele helm. Bij Helmonline kun je de helm kopen die écht bij je past.

 

Wellicht interessant voor jou:

Scooterhelm

Scorpion exo 390

Scorpion Exo 510 air

Shark Skwal helmen

Systeemhelm kopen